Tillväxten sjunker, inflationen ökar, arbetslösheten stiger. Ett uselt tillfälle att kräva högre lön? Tvärtom, säger experterna…

ANNONS

Det är tuffa tider i en omvärld där inte bara krig och global osäkerhet ställer till det utan där vi ser leveranskedjor med problem, energipriser som stiger, tillväxt som sjunker och där det enda som ökar är arbetslösheten och inflationen.

Bara att ducka tills allt blåst över om några år och hålla fast vid vad du har under tiden?

Tvärtom.

Ett perfekt tillfälle att kräva högre lön, menar Business Insider.

Du är lika viktig nu

De flesta arbetsgivare är lika angelägna eller till och med ännu hetare på att få behålla sina topptalanger bland medarbetarna.

”Om det varit stor personalomsättning i ditt företag – frivillig eller ofrivillig – kan din arbetsgivare vara extra orolig över att inte få behålla dig. Du har stort värde”, säger Roy Cohen som skrivit ”Wall Street Professional´s Survival Guide”.

Den verkar många ha lyssnat till. Enligt en undersökning från HR-konsultföretaget Robert Half planerar 62 procent av dem som svarat att begära lönehöjning under 2022.

ANNONS
ANNONS

Tillhör man den delen behöver man en plan för att kräva högre lön, skriver Business Insider som tagit hjälp av fem experter kring hur man maxar oddsen att få sin löneförhöjning.

Man behöver till exempel inte ha blivit befordrad eller slutfört något riktigt stort på jobbet, påpekar karriärexperten Liz Tilia.

”Kan du bara visa att du har använt dina kunskaper för att göra företaget bättre eller mer lönsam har du ett argument, påpekar hon men säger också att det kan vara en fråga om tajming när man begär en höjning.”

Behöver för att hålla jämna steg

Tajmingen kan också vara att göra det när man behöver tjäna mer, som nu när inflationen är högre än på flera decennier, säger Kelly Lanan, senior vice president hos Fidelity.

”Oavsett om du är ny på arbetskraften eller är en erfaren professionell, bör du överväga att be om en löneökning för att hålla jämna steg med inflation, marknadsvolatilitet och stigande kostnader, menar Lanan.

Du behöver också göra din egen ”besiktning” för att förstå ditt värde på arbetsmarknaden. Data är nyckeln och en början är att jämföra arbetsbeskrivning med arbetsbelastning och ansvarsområden, för att sedan se vad andra företag betalar för liknande befattningar.

Lönestatistik på lämpliga webbplatser är också en hjälp.

När du sedan ska presentera och motivera din begäran behöver du belysa ditt värde för företaget. En väg att göra det är att identifiera dina prestationer och framsteg genom att uppdatera ditt CV och jämföra med hur det såg ut när du fick jobbet, säger Sarah Doody som grundat jobbsöknings- och karriäraccelatorföretaget Career Strategy Lab.

ANNONS
ANNONS

Nya uppgifter längs vägen

Karriärexperten Liz Tilia påpekar att många människor börjar på ett företag med arbetsuppgifter och en lönenivå som 8-12 månader senare inte speglar nivån på det jobb de gör.

Det händer oftare på en arbetsmarknad med hög omsättning av medarbetare, tillägger hon.

”Då behöver du be din chef att bli kompenserad, säger Tilia som rekommenderar att man inte ska tala om att ”höja sin lön” utan mer om ”titel och lönejustering”.

Skulle det vara så att det sagts upp medarbetare på ditt jobb är det viktigt att du visar att förlusten av kolleger har lagt en större arbetsbelastning på dig, säger författaren Roy Cohen.

Och skulle chefen säga att du har turen som har ett jobb kvar över huvud taget har Cohen argumentet mot det också.

”Kom ihåg att det argumentet går åt två håll”, säger Cohen.

”Om det du gör är värdefullt där du jobbar nu så är det sannolikt värdefullt även för ett annat företag…”

Ta nästa steg direkt

Om du inte lyckas?

ANNONS
ANNONS

Försök igen.

Tori Dunlap, grundare av ett konsultföretag som hjälper kvinnor uppåt i lönekurvan, tycker att du ska ta det steget direkt och säga ungefär ”Tack för det här samtalet. Jag skulle gärna vilja bestämma en tid för att fortsätta den här diskussionen? Kan vi bestämma något i slutet av nästa kvartal?”

Och finns det inte utrymme för en höjd lön här och nu kan det finnas vägar framåt i form av en egen utvecklingsbudget, fler arbetsdagar hemifrån, ett bra gymkort eller något annat.

Because you´re worth it.

Men det visste du ju redan när du satte igång det här…

Läs även: Generation Z vill ha allt, hög lön, ledighet och flexibilitet [Dagens PS]