Det visar ny analys av Stockholms handelskammare som Dagens PS tagit del av.

Om knappt ett år lämnar Storbritannien EU.

Det får svåra, ekonomiska följder för Sverige.

”Brexit kommer medföra påtagliga ekonomiska kostnader. Vår analys visar att 8.200 svenska jobb är i farozonen varav Stockholms riskerar att förlora 2 100 jobb”, skriver Stockholms handelskammare i rapporten, som gjorts tillsammans med tankesmedjan Oxford Economics och presenteras klockan 12 i dag, men som Dagens PS redan nu kan berätta om.

ANNONS
ANNONS

Siffrorna gäller en så kallad hård brexit, det vill säga om man inte lyckas få alla nödvändiga bitar på plats i ett nytt frihandelsavtal mellan Storbritannien och EU. Och risken för att det går i stöpet bedöms som överhängande.

Sveriges BNP kan minska med 18 miljarder kronor, eller 0,3 procent fram till slutet av 2020 till följd av brexit, enligt analysen, som avslöjar att en fjärdedel av denna kostnad, det vill säga 5 miljarder kronor, drabbar huvudstaden.

Stockholms handelskammare slår fast att brexit blir en dyr affär med många konsekvenser för Sverige och efterlyser därför kraftfulla åtgärder ”för att minimera och hantera de kostnader som brexit innebär”.

Här kan du ladda ner rapporten.