Arbetslösheten i Sverige minskar och sedan pandemin släppte har Arbetsförmedlingen sett en god utveckling på arbetsmarknaden.

ANNONS

Enligt Arbetsförmedlingens statistik över arbetslösheten i juli 2022 minskade antalet arbetslösa i juli, jämfört med juli 2021.

I juli 2022 var 339 782 personer inskriva som arbetslösa, det motsvarar en arbetslöshet på 6,7 procent, vilket är 1, 2 procent färre än juli 2021 då 408 417 personer, eller 7,9 procent var inskrivna som arbetslösa.

Arbetslösheten minskar i hela landet

Det var också färre som anmälde sig som arbetslösa i juli i år, 25 996 personer. I juli förra året anmälde sig 29 674 personer som arbetslösa. Enligt Arbetsförmedlingen minskar arbetslösheten i hela Sverige och i alla grupper.

”Det vi tycker är speciellt glädjande är att den goda arbetsmarknaden även kommer de med lite längre inskrivningstider till del”, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen till Svenska Dagbladet.

Långtidsarbetslösheten ökade i juli

Jämfört med juli förra året ökade dock arbetslösheten bland dem som varit arbetslösa i mer än två år med 1 700 personer, till 97 000 personer, men antalet personer som varit arbetslösa i mer än ett år minskade med 31 000.

Jämfört med juni ökade den generella arbetslösheten något, från 6,6 till 6,7 procent, det kan dock förklaras med faktorer som påverkas av säsongen, som att personer som slutat studera skriver in sig som arbetslösa, det skriver SvD.

Som Dagens PS rapporterade i går, tyder en ny prognos från Konjunkturinstitutet, KI, på att Sverige går in i en lågkonjunktur nästa år, men Ki tror att arbetsmarknaden ändå kommer fortsätta vara ganska stark. Dock kan osäkerheten i omvärlden komma att påverka arbetsmarknaden i Sverige, det skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nu stiger arbetslösheten igen – andra veckan i rad [Dagens PS]