De kallas för ”hjältar” i pandemins spår. Men studier världen över visar att ”nyckelarbetarna” också är de största förlorarna på covid-19. 

ANNONS

The Economist har sammanställt olika vetenskapliga studier från olika delar av världen, som alla visar samma sak. De största förlorarna på covid-19 är de som kallas för ”nyckelarbetare”, människor som är ”på frontlinjen”, ”essentiella” eller ”hjältar”.

Kan inte utföras hemifrån

”Det omfattar vanligtvis yrken som är nödvändiga för att tillgodose allas grundläggande behov – mat, uppvärmning och transport, för att inte tala om hälso- och sjukvård. De flesta sådana arbeten kan inte utföras hemifrån”, skriver The Economist.

Sådana arbetare tenderar att tjäna mindre än snittbefolkningen, de tillhör också i större utsträckning minoriteter, och deras jobb går som sagt inte att göra hemifrån. De smittas därför oftare av covid-19, och har dessutom ”signifikant högre prevalensuppskattningar av depression, ångest och PTSD”, enligt en brittisk studie.

Dubbelt så hög dödlighet

En studie i Toronto, Kanada, visar att dödstalen till följd av covid-19 i områden med de flest ”nyckelarbetare” var mer än dubbelt så höga som i den med minst antal. Enligt en studie i Kalifornien ökade dödligheten bland personer i arbetsför ålder med 22 procent från mars till oktober 2020. Men bagarna såg dödligheten öka med 50 procent, och linjekockar med 60 procent, skriver The Economist.

”En klass människor stannade hemma i pyjamas; andra gick till arbetsplatser som förmodligen dödade dem”, är analysen från tidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Iva-fallen av covid-19 skenar i Stockholm – Dagens PS