Dagens PS

Jackpot för PPM:s soffliggare

AP7Såfas vd Richard Gröttheim. (Foto: TT)
AP7Såfas vd Richard Gröttheim. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 mars 2017Publicerad: 03 mars 2017

Det här skriver Svenska Dagbladet och konstaterar att “det statliga förvalsalternativet i premiepensionen har presterat långt bättre än privata alternativ”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ni som inte själva valt fonder i PPM-systemet har alltså anledning att jubla.

Premiepensionssystemet innehåller över 800 fonder och är i dag starkt ifrågasatt efter följetongen om hur fondförvaltare blivit rika på bland annat skyhöga avgifter.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att han vill riva upp det nuvarande pensionssystemet och kasta ut privata aktörer.

I dagens PPM finns AP7Såfa som ett alternativ för den som inte vill göra egna fondval. Och nu visar alltså siffror från årsredovisningen – som presenteras av Svenska Dagbladet – att den statliga fonden, känd som “Såfan”, att avkastningen blev 15,5 procent 2016.

Tidningen skriver att resultatet kan jämföras med snittavkastningen för de privata fonderna – den landade på 8,8 procent. Dessa fonder gick med andra ord ungefär bara hälften så bra som statens PPM-fond med sina soffliggare.

En stigande dollarkurs mot den svenska kronan och en positiv börsutveckling har enligt AP7Såfas vd Richard Gröttheim gynnat fonden. Där till har den statliga fonden haft ett högt risktagande – som den också fått kritik för – vilket SvD menar är en annan förklaring till att de privata alternativen åker på storstryk.

Men även på lång horisont har det det statliga förvalsalternativet slagit de privata fonderna med hästlängder. Sedan premiepensionssystemet kom till år 2000 har AP7Såfa genererat en avkastning på 149 procent. Motsvarande siffra för de privata fonderna är i snitt 63 procent, enligt Svenskan.

“Främsta orsaken är att vi har mindre räntebärandepapper i Såfa och även en hög risk i våra aktieplaceringar”, förklarar Richard Gröttheim i artikeln där han dock är skeptisk till att fonden fortsätter ge lika bra avkastning.

ANNONS

Men han har ingen prognos för när dippen kommer.

“Som alltid så är det svårt att sia om framtiden. Vi har haft en genomsnittlig årlig avkastning på närmare 20 procent de senaste fem åren. Det är långsiktigt en för hög nivå. Vi kommer att se sämre år och kanske även negativa år framöver. Om det blir 2017 eller inte är svårt att säga”, säger Richard Gröttheim till tidningen.

MISSA INTE: Löfven vill skrota premiepensionen  >

LÄS ÄVEN: Löfven vill stoppa fondtopparnas lyxliv  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS