Enligt en råvaruhandlare kan priserna på det ”svarta guldet” skena i väg till över 150 dollar fatet – därför rusar oljepriset mot nya rekord.

ANNONS

Det som gör att oljepriserna snart kan dra i väg till all-time-high-nivåer är enligt råvaruhandlaren Trafiguras vd Jeremy Weir att utbudet är stukat på grund av västs sanktioner mot Ryssland.

Även en längre period av minskad investeringsvilja bidrar till att oljepriserna skenar och kan rusa till över 150 dollar fatet, säger han till Financial Times och pratar om ett ”paraboliskt tillstånd” som hotar ekonomin.

”Jag tror att vi kommer att få problem under det kommande halvåret”.

Flera experter tror att oljepriset kan slå nytt rekord

Förra veckan spådde JPMorgans vd Jamie Dimon att oljepriset kan klättra över 175 dollar i år och även Goldman Sachs tar höjd för kraftigt stigande oljepriser.

Under tisdagskvällen kostade Nordsjöoljan närmare 120 dollar fatet.

Oljeprisrallyt spiller över på bränslepriserna och på tisdagen höjdes åter dieselpriset med 80 öre per liter till 26,26 kronor medan bensinpriset höjdes 25 öre litern under förra veckan till 24,18 kronor litern.

Svenska Dagbladet berättar att en av världens mest framstående energiexperter, Fatih Birol, ordförande för det Internationella energirådet (IEA),  varnar för en närstående energikris.

”Jag tror att Rysslands invasion av Ukraina håller på att leda till den första globala energikrisen. Till skillnad från oljekrisen handlar den här inte bara om olja utan också om naturgas och kol”, säger Fatih Birol, som under sitt Sverigebesök intervjuas i tidningen.

Fatih Birol har av tidningen Times korats till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Olja: ”För Norge är det som julafton och nyårsafton samtidigt” [Dagens PS]

Läs mer: JPMorgan: Oljepriset kan stiga till 185 dollar per fat [Dagens PS]

Läs också: Investerarnas förhoppning: Guld och olja [Dagens PS]