Inflationen fortsätter rakt uppåt trots Feds åtgärder som ska höja räntorna inom kort. Även om räntorna höjs så kommer det dröja innan det syns på inflationen.

ANNONS

Inflationen i USA var högre än väntat i januari – konsumentprisindex steg med 7,5 på årsbasis, vilket är den högsta siffran sedan 1982. Prisökningarna skedde på bred front, med högre kostnader för matvaror, elektricitet och bostäder, som Dagens PS berättat om.

Inflationen fortsätter uppåt

Enbart i december steg priserna på spannmål med 1,8 procent, skinka med 2,5 procent, och färsk fisk med 2,4 procent. Federal Reserve har som bekant klargjort att räntehöjningar kommer inom kort, men det kommer inte påverka de höga priserna på länge menar ekonomer, skriver CNBC.

Anledningen är att Fed inte kan styra priserna, utan det enda de kan göra är ett strama åt penningmängden genom räntehöjningar som förväntas komma i mars – vilket så småningom kommer leda till lägre levnadskostnader, men det kommer ta tid.

”Federal Reserve kan inte göra något åt ​​den nuvarande ökningen av inflationen på kort sikt,” säger Joseph Brusuelas, chefsekonom på redovisningstjänsten RSM.

Feds åtgärder kommer dock begränsa höjningarna framöver och ”åtgärder som Fed vidtar i dag kommer inte att synas förrän under fjärde kvartalet i år och under hela nästa år.”

Inte ”övergående” längre

Det finns dock ytterligare ett problem. Under pandemin har den amerikanska regeringen pumpat ut stora summor stödpengar till hushållen och tills nyligen använde Fed ordet ”övergående” för att beskriva inflationen som uppstod genom pandemirelaterade faktorer som stigande efterfrågan på varor och problemen genom försörjningskedjorna. Den övergående perioden har emellertid inte försvunnit.

”Det enda sättet som Fed kan bromsa detta är genom en starkare dollar som sänker importkostnaderna. Det höjer även kostnaderna för att producera varor på andra håll utanför USA och minskar efterfrågan på arbetskraft”, säger Steven Blitz, chefsekonom vid TS Lombard.

ANNONS
ANNONS

Enligt honom kan Fed dra ner inflationen men ”det är en fråga om hur lång tid det kommer att ta.”

Läs även: Facken begär påökt efter inflation [Dagens PS]