Dagens PS

Facken begär påökt efter inflation

skiftnycklar på rad
Flera av fackföreningarna i svensk industri kommer att begära påökt på grund av inflationen. (Foto: Anders Wiklund / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 04 feb. 2022Publicerad: 04 feb. 2022

Efter att inflationen har skjutit i höjden kommer fackförbunden på stora svenska industriföretag att begära påökt i de lokala löneförhandlingarna, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Prisökningarna har ätit upp tidigare uppgjorde löneökningar, och det påverkar löner i lokala förhandlingar redan innan den stora avtalsrörelsen kommer igång 2023.

Lisa Lorenzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, säger till Sveriges Radio att inflationen blir en intressant aspekt i nästa löneförhandling, där många kan se anledningar till påökt i lönekuvertet.

“Här blir det ju väldigt intressant med inflationen så klart för i och med den så har ju förväntningarna ökat på vilka löneökningar som man tror sig kunna få”, säger Lorenzon till Sveriges Radio.

Begär påökt när priserna stiger

Kraven på kompensation är relaterade till de prisökningar som just nu gröper ur och till och med minskar värdet de lönepåslag som finns i centrala avtal. I och med de lokala löneförhandlingar som arbetsplatserna håller hoppas facken nu hämta hem skillnaden, åtminstone lokalt.

Några exempel på fackföreningar som kommer att ta upp inflationen i de lokala förhandlingarna är IF Metall på LKAB och Livsmedelsklubben på Pågen i Malmö.

Livsklubbens ordförande Neziya Rahman säger till Sveriges Radio att hon hoppas på påökt och har ställt frågan om vad företaget kan göra för de anställda med tanke just på prisökningarna.

“Det här måste ge utslag för våra anställda som faktiskt har jobbat och kämpat under hela pandemin. De har inte haft möjlighet att kunna jobba hemifrån eller lösa det på annat sätt”, säger Rahman till Sveriges Radio.

Den stora centrala avtalsrörelsen startar först 2023. Även då kan inflationen påverka förhandlingarna.

Läs också:

Jerome Powell höjer räntan – med hur mycket?
Vänsterpartiet – Ny tuff linje mot rika

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS