Dagens PS har tidigare berättat om den farliga Ikea-byrån Malm, som den heter.

ANNONS

I juni gick Ikea ut med uppgiften om att 29 miljoner byråer skulle återkallas och sluta säljas på den amerikanska marknaden. Det skedde efter att ett tredje barn hade fallit offer för den farliga byrån i USA.

Ikea hade dess för innan uppmanat sina kunder att skruva fast byrån i väggen.

Ikeamöbeln har kostat flera barn i Nordamerika livet. På bilden sker en demonstration av hur farlig möbeln är. (Foto: TT)
Ikeamöbeln har kostat flera barn i Nordamerika livet. På bilden sker en demonstration av hur farlig möbeln är. (Foto: TT)

Nu rapporterar amerikanska NBC News att den svenska möbeljätten tänker betala 50 miljoner dollar – motsvarande nästan 450 miljoner kronor – till de tre amerikanska familjer vars barn dödats av byrån sedan möbeln fallit över dem.

Skadeståndet delas lika mellan familjerna, uppger advokatbyrån som företräder familjerna. Ikea kommer dessutom att donera motsvarande 2,3 miljoner kronor till tre barnsjukhus och en organisation som värnar barns säkerhet, framgår det.

I ett uttalande från Ikea till NBC News tillstår möbeljätten att ”det är klart” att det fortfarande finns en mängd farliga produkter ute i många kunders hem.

”Därför tror vi att det enda rätta är att vidta ytterligare åtgärder.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Sex barn nu dödade av Ikeas möbel [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Ikea stoppar köttbullar efter hästlarm [Dagens PS] >