Bistra tider väntar hushållen i matbutiken, varnar Ica och kallar det en ny form av lågkonjunktur orsakad av inflation och höjda räntor.

ANNONS

I mars låg inflationen på 6,1 procent vilket redan har lett till högre matpriser i de svenska butikerna. Priserna kan stiga ännu mer inom kort menar Icas vd Per Strömberg – där ”prisökningarna går tillbaka till svenska bönder”.

”Här har vi till och med frångått våra normala ledtider när det handlar om prishöjningar för att de snabbt ska komma tillbaka till lantbruket,” säger han till Di.

Ica-toppen: Konkurrensen bra för priserna

Det kommer inte hjälpa kunderna som får det allt tunnare i plånböckerna, men det ska istället konkurrensen göra menar Strömberg, där de olika prisökningarna i leden ska ifrågasättas enligt vd:n.

”De flesta av våra leverantörer är internationella jättar och vi vill inte att dom ska stärka sina marginaler på grund av det som händer nu.”

Nya mönster hos konsumenter

Tiderna kommer bli tuffare för konsumenterna, i rena siffror kan det handla om ytterligare 8 000 kronor i månaden för en familj i slutet av året, inklusive höjda räntor. Prisökningarna kommer leda till nya mönster hos konsumenterna tror Strömberg.

ANNONS
ANNONS

”Man kan jämföra situationen i dag med en lågkonjunktur. Då vet vi att det är sällanköpshandeln som drabbas mest när konsumenter drar ned på kläder, elektronik och annat.”

Läs även: Världsbanken: Kriget ger största prischocken på 50 år [Dagens PS]