I lördagens Di sade Magdalena Andersson, apropå 3:12-skatten, att det är ”de med höga inkomster som kanske hänger vid Stureplan” som påverkas.

ANNONS

Det här fick stor uppmärksamhet och även DagensPS uppmärksammade den S-märkta finansministern utspel.

Nu säger den förre finansministern Anders Borg (M) till tidningen att Magdalena Anderssons uttalande liknar ”löntagarfondsretorik”. Han varnar också för konsekvenserna av språkbruket.

”Jag tror att den typen av uttalanden i sig är skadliga för företagsklimatet”, säger Borg till Di, som uppger att Magdalena Anderssons tjänstemän på finansdepartementet nu vill rätta till siffrorna hur 3:12-skatten slår mot den rikaste hundradelen.

”Från chefen över finansdepartementets ekonomiska avdelning, Jesper Hansson, kommer samtidigt en ’begäran om rättelse’: Det är inte är 67 procent av det ökade skatteuttaget på 2,84 miljarder kronor som betalas av den rikaste hundradelen utan 58 procent. Det innebär att skatten för de allra rikaste sjunker med cirka 250 miljoner kronor till 1,65 miljarder kronor”, berättar tidningen och förklarar att Jesper Hansson ”beklagar felet”.

Magdalena Andersson avböjer däremot en intervju om de nya siffrorna, framgår det. Men klart är att hon i vart fall inte tar avstånd från sina uttalanden om företagare på Stureplan.

”Vi tycker det är naturligt att man betalar skatt efter bärkraft”, säger Magdalena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander till Di.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Stureplanslagar” får företagare att se rött” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Så slår nya skatten: ”Det blir en jätteförsämring” [DagensPS.se] >