Maten har blivit dyrare samtidigt som producenterna går med förlust. Ändå har våra matpriser egentligen inte blivit högre. Så här hänger det ihop.
Högre matpriser? "Det är bara att vänja sig"


Mest läst i kategorin
I en färsk analys går Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal igenom de senaste åren när det gäller mat och livsmedel.
2022-2023 ökade matpriserna i snittmed 24 procent. Det var inte bara mat som blev dyrare, den svenska inflationen var som mest uppe över 10 procent, påminner Eckerdal.
Trots att inflationen nu återgått till mer normala nivåer och matprisökningarna stannat av, menar Carl Eckerdal att politiker och beslutsfattare ”fortsätter komma med populistiska förslag och sprida felaktigheter om den svenska livsmedelssektorn”.
Att matpriserna ökade så mycket berodde huvudsakligen på coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina, skriver Eckerdal.
”För svensk del måste vi även räkna in effekterna av den urvattnade kronan”, tillägger han.
Importen blev dyrare
”Alla rå- och insatsvaror och förpackningsmaterial som svenska livsmedelsproducenter måste importera – och det är en hel del – handlas i euro eller dollar. I takt med att kronan tappade i värde fördyrades importen, och det gällde givetvis även för de livsmedel som handeln importerar”, påpekar Eckerdal.
Tillsammans skapade alla faktorer ”en perfekt storm som svenska livsmedelsproducenter fortfarande försöker återhämta sig från”, hävdar Livsmedelsföretagens chefekonom som betraktar kostnadsökningen som exceptionell.
”Jag vill beskriva kostnadsökningarna 2021-2023 som extrema. I Sverige har vi inte varit med om något liknande sedan 50-talet. Det är också därför matpriserna ökade så mycket”, slår han fast.
Senaste nytt
”Grundläggande företagsekonomi”
Företagen hade heller ingen möjlighet att undvika kostnadsökningarna utan tvingades höja priserna för att täcka sina kostnader.
”Det här är grundläggande företagsekonomi, men jag förvånas över hur många av våra politiker och opinionsbildare som inte verkar förstå sambandet mellan ökade kostnader och ökade priser”, säger Eckerdal.
Bilden är ljusare men inte mycket ljusare i dag. Arbetslösheten är hög, exporten hämmas av ett svagt euroområde och den svenska kronan är fortsatt urvattnad, summerar Eckerdal.
”Tyvärr ser vi också ökad ekonomisk och geopolitisk oro, inte minst kring vad Donald Trump kommer göra”.
Vi får vänja oss vid högre matpriser
Någon lika billig mat som vi hade innan 2022 finns inte bland de realistiska alternativen i dag och inget talar för det på sikt heller.
”Jag ser snare en risk för den motsatta utvecklingen, bland annat på grund av ökande geopolitisk osäkerhet, mer frekventa extremväder, en fortsatt svag krona och ökande kostnader för avfallshantering. Om inte det händer något väldigt radikalt så tror jag att vi måste vänja oss vid de här högre prisnivåerna”.
Trösten?
En liten sådan, kanske, men Eckerdal hänvisar till att svenskar fortfarande lägger en förhållandevis liten andel av våra inkomster på livsmedel.
Förra året lade vi 13 procent av inkomsterna på livsmedel, en nivå som faktiskt varit stadig i Sverige sedan 1990-talet.
Matpriserna ökar igen – största ökningen på nästan ett år. Dagens PS
Här är Sveriges billigaste – och dyraste – matbutiker. Dagens PS
Coops vd: Vi har inte höjt priserna mer än nödvändigt. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.