Allt fler skippar bred marknadsföring och Hemnet när de säljer sina bostäder. Samtidigt upplever många köpare utbudet som litet – eftersom de inte känner till hur marknaden verkligen ser ut.

ANNONS

Mäklare förmedlar numera många lägenheter utanför Hemnet.

Det visar en mäklarpanel av Fastighetsbyrån och en Di-undersökning.

En stor ökning

En tredjedel av mäklarna svarade att de förmedlar över 20 procent av sina bostäder utanför  Hemnet, och 10 procent uppgav att över 30 procent av deras försäljningar har skett på annat sätt, där frågan ställdes under april. Det är en stor ökning från januari 2019 när samma undersökning gjordes.

Enligt Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, är det numera särkilt viktigt för köpare att hänga med i svängarna.

”Många upplever utbudet som litet men känner inte till den stora mängden som säljs utanför Hemnet. Det ställer höga krav på spekulanterna att vara på hugget”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

Många register

I Göteborg är trenden ännu större och Martin Grusell, regionchef på Erik Olsson Fastighetsförmedling i Göteborg, tipsar köpare att  registrera sig i alla mäklarbyråers olika spekulantregister.

”Det säljs så pass mycket nu innan de kommer ut på Hemnet. Sitter du stilla i båten finns det risk att du blir besviken, att du inte får köpa bostaden du vill för att det går för snabbt.”

Naturlig effekt

Hemnet sitter däremot lugn i båten där presschefen Staffan Tell säger att det är en naturlig effekt av den superheta bostadsmarknaden, men han ser samtidigt en risk med att bostäder inte säljs till marknadsmässiga priser.

”Som bostadssäljare kan man ställa sig frågan varför man har bråttom och om man tror att man får bäst betalt genom att endast nå ett fåtal spekulanter eller genom att nå så många spekulanter som möjligt.”

Läs mer: Hemnets aktie upp 42 procent på en förmiddag

 

ANNONS
ANNONS