Analytiker varnade för att Hemnets aktie var dyr. Det tyckte inte marknaden – aktien är upp 42,9 procent efter första handelsförmiddagen.

annons
annons

Före börsdebuten varnade analytiker att värderingen på Hemnet var för högt satt, och bland annat Dagens industri rekommenderade investerare att avstå köp. ”Det lär vara meningslöst att teckna Hemnet”, var rubriken på en artikel i Di i söndags.

Marknaden tyckte annorlunda. Under måndagskvällen kom beskedet att Hemnets aktie varit kraftigt övertecknad och att introduktionspriset satts till 115 kronor per aktie inför börsdebuten.

”Mycket stort intresse” 

Erbjudandet bestod enbart av befintliga aktier i bolaget, där amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic, luxemburgska Sprints Capital samt mäklare och mäklarfirmor sålde av en del av sina aktier.

”I det här fallet handlar det om att ägarna släpper sina andelar och inte att man utfärdar fler aktier för att få in mer pengar i bolaget för att växa”, säger Gabriel Isskander, analytiker och chefredaktör på Börsveckan till Dagens Nyheter.

Enbart 20 procent av aktierna erbjöds till introduktionen, vilket fick Di att rekommendera att avstå med orden:

”Det verkar ändå vara meningslöst att lägga tid på att teckna för man lär ändå inte få några aktier som småsparare.”

Hemnet värderades därmed till 11,6 miljarder kronor.

”Erbjudandet har genererat ett mycket stort intresse bland svenska och internationella investerare samt bland allmänheten i Sverige och blev kraftigt övertecknat”, skrev Hemnet i samband med att resultatet av erbjudandet presenterades på måndagskvällen.

5 miljarder på en förmiddag

När aktien sedan premiärhandlades på Stockholmsbörsen sköt den i höjden omedelbart efter att Hemnets vd Cecilia Beck-Friis och styrelseordförande Håkan Erixson ringt i klockan.

ANNONS
ANNONS

Bolaget rusade med nästan 50 procent i öppningen, och handlades som högst till 172,48 kronor. Vid 12-tiden var priset 164,40, en ökning på 42,9 procent jämfört med introduktionspriset.

Hemnet har därmed en börsvärdering på 16,5 miljarder kronor vid lunchtid på tisdagen, nästan 5 miljarder högre än när aktien började handlas imorse.

Läs mer: Hemnet övertecknat till kursen 115 kronor