Dagens PS har tidigare skrivit om platsen med världens kanske mest absurda bostadsmarknad samt om bubbelvarningarna på hemmaplan. I ett reportage i New York Times berättar nu tidningen om Silicon Valley som blivit epicentrum för USA:s galna prisrally.

ANNONS

”Hyror och bostadspriser har blivit så höga att till och med välbetalda tech-arbetare kämpar för att få det att gå ihop.”

Det säger något om hur extrem situationen har blivit i amerikanska Kalifornien och i områdena kring techjättarna i Silicon Valley – men framför allt: för de fattiga.

New York Times skriver bland annat om Mountain View, Googles hemstad, i vilken den genomsnittliga bostaden kostar 1,4 miljoner dollar, motsvarande 12,8 miljoner kronor. Högavlönade anställda på techbolagen berättar att de gärna skulle bo närmare jobbet men att man helt enkelt inte har råd. Och medan vissa tvingas sitta flera timmar i bilköer varje dag växer en annan trend sig stark bland Silicon Valleys talanger: husvagnar.

”Vi brukar skämta och säga att det här är den enda husvagnsparkeringen med Tesla- och Mercedes-bilar”, säger Steven Callister, ingenjör på professionella nätverket Linkedin som tillsammans med hustrun Rebecca bor i en husbil för att få ekonomin att gå ihop.

I vilken annan stad som helst skulle paret Callister ha råd med ett hus, skriver NY Times. Men i Mountain View är blir husbil det enda vettiga sett för de två att slippa timmar av pendlande och kunna spendera tid med sina två barn.

MISSA INTE: Hoppsan – här stiger ju bostadspriserna [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Guide: Här köper du bostad till reapris [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: Teslas in the Trailer Park: A California City Faces Its Housing Squeeze [NY Times] >