DagensPS.se har tidigare skrivit om debatten kring så kallad ”basic income” – en statlig finansierad inkomst separerat från arbetet  – till arbetare vars jobb i framtiden kommer att ersättas av robotar och automation.

ANNONS

En av förespråkarna till lönemodellen är miljardären Elon Musk som inte ser något annat alternativ. En annan är den tunge ekonomen Willem Buiter, chefsekonom på investmentbanken Citi, som nyligen diskuterade samma sak under en konferens i London.

Och nu ska upplägget testas i verkligheten. Business Insider skriver om Sam Altman och bolaget Y Combinator, Silicon Valleys största inkubator för startups, som redan i början av 2017 planerar att låta omkring 100 familjer i Oakland i Kalifornien få en månatlig inkomst på motsvarande drygt 18.000 kronor varje månad – utan att behöva jobba.

Ambitionen bakom projektet är att samla in data om vad det får för effekter på människor. För även om matematiken går ihop, som Sam Altman är övertygad om att den kommer att göra i framtiden, är det desto mer osäkert hur man påverkas av att inte ha ett jobb att gå till, menar han.

”Jag tror att automationen kommer ge oss så mycket extra pengar att matematiken går ihop. Vad jag är osäker på är om människor faktiskt kommer att bli lyckligare.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: 13 yrken att se upp för – om du inte orkar jobba [DagensPS.se] >