Det säger en investeringsstrateg om HM:s vd.

ANNONS

Linda Lyth, som är investeringsstrateg på Söderberg & Partners, är inte den enda analytiker som har lågt förtroende för Karl-Johan Persson. Tvärt om är förtroendet för klädbjässens rekordlågt i analytikerkåren, skriver SvD Näringsliv, som gjort en rundringning.

I onsdags rasade H&M-aktien med över 10 procent till 138 kronor efter ännu en rapportbesvikelse från det svenska klädbolaget.

Under det senaste året har aktien backat med hela 43 procent och proffsen räknar med att kursen kommer att falla mer.

Det spelar ingen roll längre, tydligen, vad Karl-Johan Persson står och lovar inför 2018. Hans uttalanden tas med en nypa salt.

”Hans förtroende är förbrukat”, säger alltså Linda Lyth på Söderberg & Partners till Svenska Dagbladet och får medhåll av Maria Landeborn, sparekonom på Skandia:

”Han har bommat fler prognoser. H&M:s vd har också varit snål med information och har dessutom inte tagit bolagets problem på allvar. Det är i alla fall känslan många på aktiemarknaden har”.

Joakim Bornold på Nordnet konstaterar att Karl-Johan Perssons dagar redan hade varit räknade om han suttit som vd för ett annat bolag än det familjeägda H&M. Det gäller även övriga i företagsledningen, deklarerar Bornold i SvD, där Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, instämmer:

”Jag förstår faktiskt inte hur de tänker”, säger Malmqvist.

ANNONS
ANNONS

Jonas Olavi, Alfred Berg, slår fast även han att förtroendet för H&M:s vd är kört i botten.

”Aktiemarknaden har tröttnat på bortförklaringar och tycker att bolaget har legat lite sent i sina åtgärder hela tiden”, säger Jonas Olavi i artikeln.

Daniel Schmidt, analytiker på Danske Bank, tycker sig dock skönja en tonförändring hos H&M-toppen under senaste månaderna – han menar att bolaget åtminstone ”försöker ta tag i problemet”.