Från sin för tillfället isolerade horisont anser Swedbanks ordförande och före detta S-statsministern att aktieutdelningarna nu kan gå till småspararna.

ANNONS

Det säger Göran Persson i en intervju med Expressen från sin gård i Sörmland, där han frivilligt valt att distansera sig från människor till följd av virusutbrottet.

Regeringens och stödpartiernas krispaket anser han är ”realistiska” men han betonar att det är viktigt att åtgärderna snabbt kommer i gång för att få effekt hos krisande företag och alla som nu varslas om uppsägning i spåren av coronaviruset.

”Pengar måste ut i systemet”

”Se till att paketen blir använda. Det är viktigt. Pengar måste ut i systemet”, säger Göran Persson till Expressen.

”Åtgärderna som att kunna vänta med skatteinbetalningarna och arbetsgivaravgifter är trots allt en likviditetspåspädning. Det kommer att fungera för många, men inte alla”, tillägger han.

I övrigt deklarerar banktoppen och den tidigare statsministern att han tycker att a-kassa ska omfatta alla från dag ett i det extraordinära läget.

Rådet – ge aktieutdelningen till småspararna

Han efterlyser även ett samlat och enat i EU i kampen mot coronaviruset. Och att bemanningen i offentlig sektor fungerar och att det lyfts upp på agendan.

ANNONS
ANNONS

Dessutom anser Göran Persson att företag som är beroende av statligt stöd i den nuvarande krisen inte kan dela ut pengar till ägarna. Däremot kan andra företag som har reserver göra det.

Dock anser Persson att företag borde dela ut pengar till småspararna, ”det är också en stimulans av ekonomin”, säger han till Expressen.