Dagens PS

Global monstersvindel via hemlig svensk bank

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 01 feb. 2017Publicerad: 01 feb. 2017

”I en härva som fått stor uppmärksamhet i Danmark genomförde internationella momsbedragare sina miljardaffärer via en lägenhet i Malmö. Allt tack vare en så kallad skuggbank – godkänd och registrerad av Finansinspektionen.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppdrag Granskning, som citeras av SVT Nyheter, har granskat den så kallade skuggbanken Swefin, belägen i Sverige, som ska ha slussat enorma summor pengar i ett globalt jättebedrägeri. Tack vare svensk momslagstiftning kunde bedragare lura till sig 30 miljarder kronor från flera europeiska länder på bara några månader genom handel med utsläppsrätter (som ingår i länders kvotsystem för koldioxidutsläpp).

”Man såg en lucka och just i det här fallet visade det sig att det var bra att ha det i Sverige helt enkelt”, säger Kristian Paulsson, nationell samordnare på Skatteverket till SVT.

Uppdrag Granskning har besökt bostadsområdet och lägenheten där ”banken” startades och en granne berättar att han anade oråd redan när mannen flyttade in.

”När han köpte lägenheten kom han med pengarna i en skokartong och betalade kontant, 850.000 kronor”, berättar grannen.

Men lägenhetsägaren, René Holmgren, är borta sedan länge, enligt UG. Honom får man kontakt med via mejl från Malta där han förklarar att han startat upp skuggbanken – bestående av en dator – men förnekar all inblandning i momsbedrägeriet. Inte heller Jens Kudahl Christensen, i dag fängslad i Tyskland och som pekas ut av Holmgren, ska ha haft någon inblandning i svindeln, enligt Europol.

I stället tar UG:s reportrar kontakt med affärsmannen Tariq Yasin som ska ha gjort stora transaktioner via banken i Malmö. Företagaren nekar till inblandning men ska nyligen ha dömts till åtta månaders fängelse för att inte ha lämnat in bokföring i ett av sina svenska bolag. I julas ska en annan svensk också ha lämnats ut till tysk polis i samma ärende.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS