”Gigantiskt” kryphål i register mot terrorister

Uppdaterad: 11 apr. 2017Publicerad: 11 apr. 2017
På bild: Finansmarknadsminister Per Bolund (S). (Foto: TT)

I sommar lanserar Bolagsverket ett enormt register över 800.000 svenska företag och dess huvudmän – det vill säga de som äger minst 25 procent av bolaget. Förteckningen är tänkt att motverka att såväl ekobrottslighet som terrorister gömmer sig bakom bulvaner.

ANNONS
ANNONS

Men nu kan Dagens Industri avslöja, vilket bekräftas av Bolagsverket självt, att det nya superregistret har en ”gigantisk säkerhetslucka”: om fyra personer delar ägandet på 25 procent av rösterna vardera krävs ingen registrerad huvudman.

”Är det fyra aktieägare med likadant inflytande behöver de inte anmäla att de har en verklig huvudman”, säger verkets chefsjurist Peter Källenfors, till Di.

När tidningen konfronterar finansmarknadsminister Per Bolund (S), som lovordar registret, om de det stora kryphålet säger han:

”Det här är ett register som kommer att vara under ständig utveckling. Det kommer att följas upp, så om en bank får en misstanke om att uppgifterna i registret inte stämmer är de också skyldiga att anmäla det till Bolagsverket.”

MISSA INTE: Ekobrotten i Sverige allt grövre  >

LÄS ÄVEN: Kinberg Batra pressar Ygeman om terroristen  >

ANNONS
ANNONS