Dagens PS

Gemensam ekonomi bättre för relationen: "Prata om pengar"

Gemensam ekonomi bättre för relationen: "Prata om pengar"
Med gemensam ekonomi har par större chans att hålla ihop enligt undersökningen. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 30 mars 2022

Gemensam ekonomi ger större chans för par att hålla ihop. Att prata om pengar ger också en större känsla av att man är ett team, och är nöjdare i relationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En undersökning från Cordell University konstaterar att frågan om gemensam ekonomi kan vara den som gör en relation lyckosam och får den att hålla. Undersökningen fokuserar på bankkonton och likvida tillgångar.

“Det vi såg var att par som har gemensamma finanser löper mindre risk att göra slut än par som håller sina finanser åtskilda”, säger Emily Garbinsky, docent i marknadsföring och ledningskommunikation vid Cornell och medförfattare till studien enligt CNBC.

Fördelaktigt för alla par

Att ha gemensamma konton är fördelaktigt för alla par, även om undersökningen visar att effekten var starkare för vissa enligt Emily Garbinsky. Par med låg inkomst såg till exempel större fördelar med att så ihop sina pengapåsar.

Forskarna tittade också på diskussioner i internetforum om hur par hanterar pengar. De konstaterar att de som har gemensam ekonomi oftare använde “våra pengar”, medan de med delad ekonomi använde “mina pengar” i diskussionerna.

“De här enkla pronomena förstärker över tid uppfattningen om att man är i ett team, eller inte”, säger Emily Garbinsky.

ANNONS

Senaste nytt

Viktigt att prata pengar

Emily Garbinsky slår också fast att den aktuella undersökningen har beröringspunkter med tidigare forskning. Den visar att många par undviker att prata om pengar.

ANNONS

“Par erkänner att de inte gillar att prata om finanser med sina partners”, säger hon till CNBC. “De förväntar sig konflikt”.

“De tror att om de pratar om sin ekonomi kommer de att börja bråka om det”

Det går tvärt emot forskningen, som visar att kommunikation är bra. Par som pratar öppet om pengar har större chans att vara överens. Det ger också bättre möjlighet att nå ekonomiska mål, enligt Garbinsky.

De som pratar pengaproblem ser också ut att klara av eventuella skulder bättre än par som håller isär finanserna.

“Genomsnittet visar att par som pratar om ekonomi når någon form av konsensus, och det får dem också att känna det som att de är ett team”, säger Garbinsky.

Läs även: Trygghet prio 1 när storstadsbor väljer boende 

Läs även: Halva pensionen riskerar ryka för unga vuxna 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS