Det är inget ovanligt att villor går för priser som överstiger utgångspriset med 30 procent, berättar SvD.

ANNONS

Tidningen konstaterar att svensk bostadsmarknad ”kokar” och extra tydligt är det på villamarknaden.

Statistik från Hemnet, som Svenska Dagbladet hänvisar till, visar att villapriserna budats upp med i snitt 10 procent sedan årsskiftet, vilket kan jämföras uppgångar på ett par procent motsvarande perioder under åren före pandemin.

I Huddinge och Linköping ligger buduppgångarna på över 15 procent, vilket indikerar att efterfrågan där är större, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till tidningen som även uppger att det är relativt vanligt med prisuppgångar på över 30 procent på villor i delar av Sverige.

Östergötland i topp

Skillnaden mellan utropspris och slutbud är alltså enorm.

”Under årets fyra första månader har 1 769 villaförsäljningar i riket stigit med 30 procent eller mer under budgivningen. Detta motsvarar 13 procent av alla villaförsäljningar under perioden, enligt Hemnet”, skriver SvD.

Östergötland är det län i Sverige som uppges ha störst andel med 30-procentiga prisuppgångar eller mer.

Drygt var femte villa (22 procent) som säljs i Östergötland har en prisuppgång på 30 procent eller mer, och utvecklingen är nästan likadan i Blekinge, medan 8 procent av villorna som säljs i Stockholms län har budats upp över 30 procent, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

”Det beror sannolikt på att priserna i Stockholm är högre. Det är vanligare att bostäder med låg värdering får dessa iögonfallande procentuella ökningar. Räknat i kronor blir uppgången mindre”, säger Erik Holmberg till SvD.

Läs även: Fortsatt fnattiga villapriser – och nytt rekord [DagensPS.se] »