Dagens PS

Fribeloppet för studenter tillbaka efter nyår

Fribeloppet återinförs från årsskiftet 21/22
När nu fribeloppet återinförs gäller det att ha koll på extrainkomsterna. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 dec. 2021Publicerad: 15 dec. 2021

Fribeloppet för studenter återinförs efter nyår. Under pandemin har det varit fritt fram för studerande att tjäna extrapengar utan maxgräns och samtidigt ha kvar sitt studielån. Det blir det alltså ändring på 2022.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fribeloppet innebär att en studerande kan tjäna en viss summa pengar innan det blir avdrag på studiemedlen. I undersökningar från CSN (Centrala studiestödsnämnden) visar det sig att var fjärde student inte har koll på vad fribeloppet är.

Risk för återbetalningskrav

Det kan bli dyrt för studenten. När nu fribeloppet återinförs gäller det att hålla ordning på inkomsterna, annars kan det bli tal om återbetalningskrav från CSN.

“Det finns en risk att fler får minskat studiemedel, eller ännu värre, blir återbetalningsskyldiga”, säger Charlotta Hansen, som arbetar med felaktiga utbetalningar hos CSN till Göteborgs Posten.

“Vi vill naturligtvis inte att det ska hända, och därför informerar vi nu studenterna att fribeloppet är tillbaka”, fortsätter hon.

Fribeloppet 15 500 kronor i månaden

Många studenter, lite mer än hälften, har jobb samtidigt med studierna. Även om många har koll på just fribeloppet är det inte alla som vet att också pengar från aktie- eller bostadsförsäljning räknas som inkomst.

Om man studerar heltid under en normal termin på 20 veckor är fribeloppet, det man maximalt får tjäna på extrajobb, 93 561 kronor per kalenderhalvår. Räknar man om det till månadsinkomst motsvarar det enligt CSN ungefär 15 500 kronor per månad.

ANNONS

Tänk på halvårsskiftet när du räknar

CSN är också noga med att påminna om att den lön man tjänar in i regel betalas ut månaden efter, så det är viktigt att hålla koll på halvårsgränserna för att inte hamna över fribeloppet. Lönen räknas till det halvår den betalas ut, inte när den tjänades in.

Tjänar man mer än fribeloppet blir det i första hand minskning av studiebidrag och studielån med motsvarande summa. Har det betalats ut för mycket kan studenten bli återbetalningsskyldig.

Läs även: Tio gånger dyrare studielån 

Läs även: “Rätt” yrke ger dig 20 000 kronor mer i pension – per månad 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS