I snitt har affären kostat staten 210.000 kronor per hund.

ANNONS

Det blåser upp till storm hur den svenska försvarsmakten hanterar statliga pengar.

P1-programmet Kaliber i Sveriges Radio uppger att försvarsmakten alltså köpt hundar för miljontals kronor – utan att annonsera ut offentlig upphandling.

”Det är helt oförklarligt. Helt oförklarligt. Vill jag påstå. Med tanke på att det är skattepengar så blir jag ju lätt upprörd faktiskt”, säger hundexperten Fredrik Steen till Kaliber.

Han konstaterar att summorna som den statliga försvarsmakten betalat för hundarna ligger långt över vad som är normala priser.

I över tio år har försvaret bedrivit avel på för att få fram lämpliga tjänstehundar till sina förband – även polisen förses med hundar från försvarsmakten.

Enligt Kaliber köpte försvaret 90 hundar fram till 2014 för det här ändamålet. Fakturor för 59 av dessa hundar visar enligt SR-programmet att priset per hund legat i snitt på 210.000 kronor och att totalbeloppet för hundarna som försvarsmakten betalat är över tolv miljoner kronor.

Till saken hör att hundarna varken hade några särskilda meriter som betingade ett högre värde, eller att de fått valpar som fungerar bra i avel, enligt Kaliber.

ANNONS
ANNONS

”Ja, jag vet inte vad jag ska säga faktiskt. Jag har aldrig sett något liknande. Alltså det här, det är helt orimligt. Det finns tusentals och åter tusentals hundar med i princip samma familjebild som är omeriterade”, säger Fredrik Steen till SR där Andrea Sundstrand, docent vid Stockholms universitet, säger att försvaret kan ha agerat olagligt i och med att ingen upphandling kring hundköpen utannonserades.

Hennes bedömning är att hundaffären borde ha konkurrensutsatts.