Enligt en stor studie som refereras av Sveriges Radio bör rika länder satsa mer på psykvård än i dag – det är viktigare än fattigdomsbekämpning för att öka medborgarnas lycka, framgår det.

ANNONS

Rapporten presenteras på en konferens i regi av OECD i London i dag, måndag, och den beskrivs som ett vetenskapligt recept på hur politiker kan öka välmåendet hos invånarna.

I stället för att fokusera på ekonomisk tillväxt bör olyckliga människor i högre grad erbjudas bra psykvård.

”Psykisk ohälsa står för fyra gånger mer upplevd olycka än vad fattigdom gör i alla undersöka OECD-länder, men ändå är evidensbaserad psykvård extremt underfinansierad i hela västvärlden”, säger professor Richard Layard, enligt SR.

Nu finns det andra studier som visar det motsatta – att pengar åtminstone kan ge ett lyckorus, vilket Dagens PS tidigare berättat, liksom att sprida glädje på jobbet smittar av sig och ger kollektiv lycka.

Men i det aktuella fallet har professorn har tillsammans med sin forskargrupp sammanställt flera decenniers data av undersökningar på hundratusentals människor i Australien, Storbritannien, Tyskland och USA och konstaterar att god psykvård är mycket viktigare än pengar i kampen mot människors olycka.

Rönen bekräftas av en lyckostudie som en svensk forskare gjort och som också, enligt SR, ska presenteras på Londonkonferensen.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Sverige får spö i jobblycka [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Slänger Facebook i soporna – och blir lyckligare [Dagens PS] >