Förmedlade lån har dolda avtal: Fälla för konsumenter

Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 21 mars 2023
lån
Folk luras att ta lån som de inte har råd med via lånförmedlingar. Foto: Jefferson Santos

Lån från företag till konsumenter kan innehålla dolda klausuler i avtalet som leder till att låntagarna kan bli lurade att ta lån de inte har råd med utan att de vet om det. “Oacceptabelt” säger Finansinspektionens generaldirektör.

ANNONS
ANNONS

Avtalen med förmedlare och långivare innehåller ibland krav som förhindrar långivarna att hämta in information direkt från konsumenten – även om sådan information behövs för att göra en ordentlig kreditprövning.

Det framgår av Finansinspektionens konsumentskyddsrapport, som riktar kritik mot långivarbranschen.

Goda lån dyra

Problemet är när långivaren och lånförmedlaren inte är samma bolag.

Konsumenter kan idag vända sig till låneförmedlare istället för att fråga direkt till banken eller långivaren för att ansöka om ett lån. Lånförmedlaren får sedan provision för varje lån som beviljas.

Marknaden har vuxit mycket för låneförmedling. Men att förmedlarna har fått mer makt än långivarna på marknaden innebär att man riskerar att undergräva skyddet för konsumenter, skriver FI.

ANNONS
ANNONS

Ordentliga kreditprövningar hindras

För att göra en ordentlig kreditprövning måste långivarna egentligen ha information direkt från konsumenten. Men många avtal mellan förmedlare och långivare innehåller klausuler som hindrar långivarna från att inhämta den nödvändiga informationen.

“Ordentlig kreditprövning är grundläggande för att motverka att konsumenter får skuldproblem. Att avtalen mellan företag som ger konsumtionslån och de som förmedlar dem försämrar konsumentskyddet är inte acceptabelt”, säger FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

“Oacceptabelt”

Dessutom står det i avtalen att bankerna måste godkänna ett visst antal lån för att fler ska bli förmedlade. Och det kan tvinga fram drivkrafter att godkänna lån till personer som egentligen inte kan betala för dem.

“FI förväntar sig att både långivare och förmedlare ser över avtalen, och det här kommer FI att följa upp”, skriver Finansinspektionen.

I år kommer FI även granska snabblåneföretagen, kryptomäklarbranschen och andra tjänster för så kallade strukturerade produkter, som Finansinspektionen dömmer ut som rent ut sagt olämpliga.

“Investeringsbedrägerierna fortsätter på högvarv”, skriver Finansinspektionen.

Läs mer om lån:

Småspararna i USA stresstestar sina banker

Credit Suisse räddades – Wall Street pustar ut

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.