USA: Småföretagare stresstestar sina banker

Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023
banker
Amerikanska småföretagare flyttar sina pengar till fler och mindre banker efter bankkrascherna. (Foto: TT)

“Jag tror att vi måste analysera banker precis som de analyserar oss”, säger krögare till The Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Bankturbulensen med två krascher och en akut räddningsinsats för att förhindra att ytterligare en bank gick omkull, First Republic Bank, har fått amerikanska småföretagare att agera.

“Vissa ägare av små och medelstora företag flyttar medel till andra institutioner, delar upp dem mellan flera banker, flyttar kontanter till penningmarknadsfonder eller köper statspapper”, skriver WSJ.

Andra småföretagare har börjat syna sina banker i sömmarna med potentiella kunder och samarbetspartners i åtanke.

Småföretagare är exponerade i stor utsträckning mot sektorn.

Flera sitter på lån som gör att de inte har möjlighet att flytta sina kontanter till andra finansiella institutioner när marken nu gungar under sektorn.

Funderar på att sprida riskerna

Brent Fredrik, ägare av Minneapolis-baserade Jester Concepts, som har fem restauranger inklusive Butcher & the Boar och en koncessionsverksamhet som inkluderar rullande matstationer, tycker att det är dags att analysera bankkomplexen på samma sätt som de granskar småföretag.

Krögaren uppges ha mer än 300 anställda inom sin affärsverksamhet och miljontals dollar insatt på “en stor nationell bank”.

Men nu funderar han enligt WSJ på att flytta sina kontanter till en handfull mindre bankkontor, där hans koncern redan har lån, för att sprida riskerna.

“Det verkar som om de större bankerna har de större problemen”, säger han i artikeln och förklarar att lokala, mindre banker fortfarande ger företagare stöd.

Från Vita huset är beskedet att det amerikanska banksystemet är sunt.

Även de finansinstitut som gjort en räddningsaktion för First Republic Bank försöker dämpa rädslan hos potentiella och befintliga kunder.

Läs även: SVB-kraschen drabbar småbolagen – “växer långsammare”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS