Dagens PS

Förlustaffär: Här är jobben där utbildning inte lönar sig 

Utbildning
Det är olönsamt att utbilda sig inom vissa kvinnodominerade yrken (Foto: Fredrik Persson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 25 nov. 2024Publicerad: 25 nov. 2024

Är högskolan en genväg till hög lön? Inte alltid, visar en ny rapport. För vissa yrken är avkastningen lika låg som ett par utslitna gympaskor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ju mer man utbildar sig desto högre lön får man, heter det. 

Det stämmer dock inte alltid. Bland OECD-länderna ligger Sverige tvärtom i botten när det gäller hur mycket det lönar sig att skaffa sig en akademisk utbildning. 

Nu har Sveriges akademikers centralorganisation Saco kommit ut med en ny rapport som visar att vissa utbildningar lönar sig mindre än andra. 

Välfärdsyrken i bottenligan

Av de 35 undersökta utbildningarna har nästan en tredjedel, elva stycken, en negativ privatekonomisk avkastning. 

Det betyder att personer med dessa elva högskoleutbildningar tjänar mindre pengar totalt sett under sitt liv (nettolivslön) jämfört med personer som bara har en gymnasieutbildning. För dessa personer hade det med andra ord varit mer lönsamt att börja jobba direkt efter gymnasiet.

Bland de största förlorarna hittar vi, kanske föga förvånande, utbildningar som leder till kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor.

“Av de akademiska utbildningar som vi undersökt och som inte är privatekonomiskt lönsamma har vi lyft fram exempelvis förskollärarutbildning, receptarieutbildning, tandhygienistutbildning och biblioteks- och informationsvetenskaplig utbildning”, säger Gilbert Fontana, huvudansvarig för Sacos Livslönerapport, i ett pressmeddelande

Även ämneslärare och yrken inom humaniora och konst sticker ut som icke-lönsamma.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Här är vinnarna

På andra sidan myntet finns bland annat läkare, civilingenjörer och jurister, vilka har en avkastning på upp till 14 procent. Det kan jämföras med avkastningen för en genomsnittlig akademisk utbildning som uppgår till 9 procent. 

Läkare toppar listan med en avkastning på 14 procent. Det innebär att investeringarna i studierna (i form av utebliven lön och studielån) snabbt betalar sig och resulterar i betydligt högre livslöner än för gymnasieutbildade.

Läs också: Här är Sveriges mest eftertraktade jobb. Dagens PS

Högre löner eller sänkt pensionsålder?

“Det finns också ett problem för samhället där det kan bli mindre attraktivt att söka den här typen av jätteviktiga jobb inom offentlig sektor”, säger Göran Arrius, ordförande på Saco, till Sveriges Radio.  

Men vad ska man göra för att förbättra läget för de olönsamma utbildningarna? Att drastiskt förkorta studietiden eller höja pensionsåldern är lösningar som lyfts fram men som också anses vara ganska orealistiska. För att undvika ekonomisk förlust skulle bland annat en person med en biblioteks- och informationsvetenskaplig utbildning behöva arbeta fram till 71 års ålder.

Den rimligaste lösningen är istället att helt enkelt höja lönerna för dessa yrken, menar man. 

En sådan förändring skulle inte bara locka fler till välfärdssektorn utan också minska de ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män.

ANNONS

Läs också:

Listan: Här finns jobben om fem år. Dagens PS

Här hittar du vägen in till höstens utbildning. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]