I lågkonjunkturens Sverige har arbetslösheten skenat. På samma gång har konkurrensen om jobben hårdnat – och det rejält. Här är jobben med störst – och minst – konkurrens.
Här är Sveriges mest eftertraktade jobb
Mest läst i kategorin
Arbetslösheten fortsätter att stiga i Sverige.
När Arbetsförmedlingen redovisade sina siffror för oktober låg arbetslösheten på 6,9 procent. Mäter man det i människor motsvarar det drygt 362 000 personer som var inskrivna som arbetslösa – en ökning med 27 000 personer från samma månad förra året.
Kikar man på SCB:s siffror för årets tredje kvartal följer samma, småtrista trend. Då låg arbetslösheten på 8,0 procent – en siffra man tror kommer att fortsätta stiga till runt 8,5.
När arbetslösheten är stor hårdnar också konkurrensen om jobben.
De har flest ansökningar
När Chef.se granskar jobbsöksmotorn Jobblands siffror, är det fem yrken som sticker ut. Dessa har nämligen absolut flest ansökningar per jobbannons:
- Försäljning
- Hotell och restaurang
- Transport och logistik
- Socialt arbete
- Installation och drift
Att just dessa jobb är så eftertraktade handlar förvisso inte om att alla plötsligt vill bli servitörer och säljare. Istället handlar det om ekonomiska utmaningar som pressar allt fler att slåss om samma tjänster.
”Vi ser tydligt att det är branscher som i hög utsträckning påverkats av den svaga ekonomin hos både företag och privatpersoner”, säger Anita Rae, vd på Jobbland i Sverige. Hon tillägger:
”Mindre pengar i plånboken betyder mindre restaurangbesök, renoveringar och beställningar i e-handeln, vilket leder till att många inom de branscherna behöver söka sig till nya tjänster”.
Andra jobb där konkurrensen är hård och kommer fortsätta vara hård är personalvetare, journalist, konstnär och arkitekt.
“Tillgången på dessa yrkesutövare kommer att öka med 40 procent med nuvarande utbildningsdimensionering”, säger SCB:s sektionschef Oskar Nilsson, till TV4.
Läs också: Tuff arbetsmarknad oroar Gen Z: “Ser sämre ut”. Realtid
Senaste nytt
Yrken med minst konkurrens
På andra sidan häcken finns det ett gäng jobb där konkurrensen istället är låg – samtidigt som efterfrågan är hög:
- Barnmorskor
- Sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor
- Läkare
- Lärare, speciallärare och specialpedagoger
- Mjukvaru- och systemutvecklare
- Systemanalytiker och IT-arkitekter
- Civilingenjörer
Källa: Nti
Läs också: Tolv miljoner koppar: De dricker mest kaffe på jobbet. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.