Dagens PS

Finansinspektionen vill ändra lag om boränta

bostad och dator
Finansinspektionen tycker att ränteskillnadsersättningen till bankerna slår orättvis och får negtiva effekter. (Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 13 apr. 2022

Det bör vara billigare och mer rättvist när konsumenter säger upp bundna bolån. Det skriver Finansinspektionen i sin Konsumentskyddsrapport från april. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Myndigheten har drivit frågan under en tid och tycker att den svenska lagen ska ändras.

Det handlar om bundna lån som sägs upp i förtid, och där bankerna enligt lag kan ta ut en ränteskillnadsersättning.

Många som säger upp lånen gör det för att de vill flytta eller skilja sig. Förstagångsköpare kan drabbas särskilt hårt eftersom de oftare byter bostad.

Samtidigt tar den nuvarande modellen inte hänsyn till att banken tjänar på skiftningar i ränteläget när man tar ut ersättningen. Den utgår nämligen ifrån vilken ränta kunden har haft på lånet, inte efter vilka kostnader det skapar att lånet bryts. Dessutom tenderar reglerna för ränteskillnadsersättning att straffa personer med sämre ekonomi, menar Finansinspektionen.

Bestämmelserna fått större betydelse på senare tid då fler har valt att binda sin ränta i rädsla för att den rörliga räntan ska gå upp. Därmed är det fler som riskerar att åka på en merkostnad som blir större än nödvändigt, menar Finansinspektionen.

Finansinspektionen vill ändra regler

Enligt Finansinspektionen innebär bestämmelserna också att bankerna får betalt för kostnader ”som de inte har”, enligt artikeln.

”Det är rimligt att den som säger upp ett bolån med bunden ränta ska ersätta banken, men ersättningen blir oskäligt hög. Exempelvis har det de senaste tio åren i genomsnitt kostat cirka 30 000 kronor mer än vad som är motiverat att efter tre år säga upp ett bolån på 3 miljoner med en ränta som bundits i fem år. Det beror på att beräkningsmetoden inte fångar hur förändringar i ränteläget påverkar banken”, skrev Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i en debattartikel i Expressen i slutet av februari.

ANNONS

Thedéen menar också att det hela medför att vi får inlåsningseffekter på den svenska bostadsmarknaden och att konkurrrensen mellan bankerna försämras.

Läs också:

Otrogna bankkunder straffas
SvD: Det kan kosta dig skjortan [Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS