Motståndskraften i ekonomin sätts nu prov, enligt Finansinspektionen som varnar för riskerna och utlovar åtgärder som bland annat syftar till att göra livet lite lättare för privatekonomiskt pressade hushåll.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver myndigheten vilka tre frågor som har prioritet under 2023.

I tur och ordning är det inflationen, de höga räntorna och den svaga ekonomin, skriver FI.

”För att göra mest nytta analyserar vi var de största riskerna finns och riktar våra insatser dit. Det kallas riskbaserad tillsyn”, påpekar FI som enligt egen utsago vidtagit åtgärder som gjort ekonomin mer motståndskraftig.

Finansinspektionen: Omsvängningen i ekonomin innebär risker

Bland annat nämns amorteringskravet och kravet på banker att hålla mer kapital för utlåning till kommersiella fastighetsbolag.

”Nu sätts motståndskraften på prov. Trots våra förebyggande åtgärder innebär den ekonomiska omsvängningen risker och vi följer därför utvecklingen noga. Vi är också beredda att agera om den finansiella stabiliteten skulle hotas”, fortsätter Finansinspektionen.

Banker och snabblåneföretag ska nu granskas hur de tar hand om sina kunder i det ekonomiskt prekära läget, heter det vidare.

”Vi kommer också att följa upp i vilken grad bolånetagare får göra tillfälliga pauser i sina amorteringar och jobba för att förhindra att människor utsätts för investeringsbedrägerier.”

ANNONS
ANNONS

Där till ska tillsynen av företag i finanssektorn som erbjuder betaltjänster skärpas, bland annat i syfte att se hur penningtvättsreglerna efterlevs.

Läs även: FI godkänner Binance: Svenskarna får kryptohandla [Dagens PS]