”Tio alternativ låter ganska rimligt. Då skulle man uppnå att valsituationen, alltså syftet, blir lättare att nå”, säger Erik Thedéen till Dagens Industri.

ANNONS

Finansinspektionens generaldirektör anser att det inte finns något annat alternativ än att antingen skära ner brutalt på antalet fonder, eller skrota systemet helt.

”Vi vill ha ett rimligt system för Sveriges blivande pensionärer”, betonar Erik Thedéen i Di.

Pensionsmyndigheten har lagt fram en åtgärdslista med 30 punkter till regeringen där syftet är att komma åt problemen med fondtorget, där sparare riskerar att i värsta fall bli föremål för oseriösa PPM-rådgivare som skrupelfritt profiterar på att erbjuda dåliga placeringsalternativ.

Många PPM-sparare, som inte är aktiva, placeras samtidigt i statliga AP7 Såfan, vilket inte heller är någon bra lösning.

Finansinspektionen är ansvarig och övervakande myndighet för PPM-systemet och dess fonder och generaldirektören Erik Thedéen vill nu alltså rensa upp rejält i fondträsket, bland annat genom att drastiskt minska antalet fonder men också genom att ställa extremt hårda krav på aktörerna.

Det finns dock en risk med för högt ställda krav – som Erik Thedéen är medveten om – och att det bara är storbankerna som klarar ett sådant regelverk.

”Det finns en sådan nackdel. Därför har vi sagt att vi vill ha en lite större förändring av systemet”, säger Erik Thedéen till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: PPM-sparare slipper skandaltyngd fond [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Leif GW Persson läxar upp PPM [DagensPS.se] >