Dagens PS

Expert: Dyrare att bo trots sjunkande bostadspris

Går in i bostad
Det har blivit dyrare att bo, trots sjunkande bostadspris. Räntor och el går upp. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 31 aug. 2022

Högre bolåneräntor och elkostnader gör det allt dyrare för hushållen att köpa bostad, trots lägre bostadspriser, skriver Swedbank i ett pressmeddelande. Bankens boindex sjunker nu för fjärde kvartalet i rad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbanks sammanvägda Boindex sjönk med fyra enheter från 106 till 102 under det andra kvartalet 2022. Hushållen behöver nu lägga i genomsnitt 29 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter om de köper en bostad idag. När det gäller villaägare är det mer än 30 procent som äger bostaden. Där har index sjunkit under den kritiska gränsen 100 och ligger på 99.

”Trots lägre bostadspriser steg boendeutgifterna för dem som köpte en bostad under kvartal två. Högre bolåneräntor och elkostnader gör det allt svårare att köpa en bostad”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Bostadspris kan sjunka ytterligare

Han konstaterar att lägenhetspriserna kommer att fortsätta sjunka som en följd av läget, och att de höga priserna på hushållsel i kombination ränteökningar blir en ”prövning” för många hushåll.

De flesta som sammanbor har dock tillräckligt goda marginaler för att klara sin ekonomi ändå, med en gräns för bolåneräntor på 2,8 procent och inflation på 8 procent. De har råd med både hus och bil, i allmänhet.

Enpersonshushåll med barn kan emellertid få det svårt med utgifterna, liksom unga utan barn som bor i hus. Särskilt svårt kan det bli att både äga hus och bil.
För den som bor i bostadsrätt kommer bostadsrättsföreningens kostnader och skuldsättning att påverka hur höga avgifterna blir.

Läs också:

Bostadsrättspriserna skräller i Stockholm
Amorteringskrav och bolånetak ses över

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS