Nordiska länder behöver inte ersätta kollektiva avtal med lagstadgade minimilöner, skriver EU i ett dokument.

ANNONS

Arbetet med att ta fram ett lagförslag för minimilöner i EU håller på att ta form. Nyligen lovade arbetsmarknadskommissionären Nicolas Schmit på en presskonferens i Strasbourg att man inte skulle rucka på Sveriges modell om förhandling mellan arbetsmarknadens parter.

”Jag har åkt till Danmark och jag har åkt till Sverige och jag har varit väldigt tydlig. De här länderna kommer absolut att kunna ha kvar sina kollektivavtalssystem. De behöver inte införa några minimilöner, säger han, enligt Svenska Dagbladet.

Men det lugnade inte det största regeringspartiet Socialdemokraterna.

”Jag litar ju på Nicholas Schmits intentioner att han inte vill äventyra de nordiska arbetsmarknadsmodellerna, men så länge som det verkar att man vill presentera ett direktiv så har vi ett problem. Då finns det anledning till oro”, säger svenska EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S)till SvD.

Men nu kommer ytterligare stöd för att Sverige slipper skrota sin svenska modell. I ett EU-dokument, som ingår i förhandlingarna om den eventuella nya lagen, framgår detta tydligt.

ANNONS
ANNONS

”EU kommer inte att introducera en lagstadgad minimilön i länder med stora kollektivförhandlingar där lönesättning organiseras inom dessa ramar”, står det i dokumentet, enligt The Guardian.

Enligt The Guardian brukar länder med en stark tradition av kollektivförhandlingar ha en lägre andel av befolkningen som har låga löner.