”Har sluppit undan i årtionden”.

ANNONS

91-årige Ingvar Kamprad har seglat upp som världens nionde rikaste person med en förmögenhet 431 miljarder kronor, enligt Bloombergs miljardärindex, skriver Dina Pengar, där den fransk-norska EU-parlamentarikern Eva Joly på nytt ger uttryck för sin ilska över Ikeas sofistikerade skatteupplägg.

”Det är på tiden att Ikeas skatteplanering blir undersökt”, säger hon till Expressens Dina Pengar.

Som DagensPS tidigare berättat har EU-kommissionen i Bryssel startat en utredning kring den svenska möbeljättens skatteupplägg med dotterbolag i Nederländerna, Liechtenstein och Luxemburg.

Eva Joly är en av de mest pådrivande bakom utredningen, som kan få ödesdigra, ekonomiska konsekvenser för Ikeagrundaren Ingvar Kamprad och ägarstiftelsen.

EU-kommissionen har tidigare dragit Irland inför rätta för att landet anses ha gett techgiganten Apple fördelar. I det fallet har Irland nu träffat en överenskommelse med Apple och pengarna som det handlar om väntas enligt artikeln bli överförda under detta kvartal.

När det gäller Ikea anser Eva Joly – som representerar Den Gröna gruppen i EU, och som tidigare har jobbat som ekoåklagare – att möbeljätten ”har sluppit undan i årtionden”.

Enligt Den Gröna gruppen har Ikea lyckats undvika att betala nära 1 miljard euro i bolagsskatt under sexårsperioden 2009 till 2014.

ANNONS
ANNONS

”Det är en miljard som borde ha gått till folket, till boenden, skolor och sjukhus. Så det här är ett rakt igenom egoistiskt upplägg”, säger Eva Joly till Dina Pengar.

Göran Grosskopf, professor i skatterätt, och tidigare ordförande i Ikeas ägarstiftelse – han är även familjens Kamprads personlige rådgivare – anser att rättssäkerheten hotas om kommissionen börjar driva in bolagsskatter retroaktivt, skriver Dina Pengar.