Dagens PS

EU-parlamentarikern vill sätta dit Kamprad

Ett rakt igenom egoistiskt upplägg
Ett rakt igenom egoistiskt upplägg
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 jan. 2018Publicerad: 03 jan. 2018

“Har sluppit undan i årtionden”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

91-årige Ingvar Kamprad har seglat upp som världens nionde rikaste person med en förmögenhet 431 miljarder kronor, enligt Bloombergs miljardärindex, skriver Dina Pengar, där den fransk-norska EU-parlamentarikern Eva Joly på nytt ger uttryck för sin ilska över Ikeas sofistikerade skatteupplägg.

“Det är på tiden att Ikeas skatteplanering blir undersökt”, säger hon till Expressens Dina Pengar.

Som DagensPS tidigare berättat har EU-kommissionen i Bryssel startat en utredning kring den svenska möbeljättens skatteupplägg med dotterbolag i Nederländerna, Liechtenstein och Luxemburg.

Eva Joly är en av de mest pådrivande bakom utredningen, som kan få ödesdigra, ekonomiska konsekvenser för Ikeagrundaren Ingvar Kamprad och ägarstiftelsen.

EU-kommissionen har tidigare dragit Irland inför rätta för att landet anses ha gett techgiganten Apple fördelar. I det fallet har Irland nu träffat en överenskommelse med Apple och pengarna som det handlar om väntas enligt artikeln bli överförda under detta kvartal.

När det gäller Ikea anser Eva Joly – som representerar Den Gröna gruppen i EU, och som tidigare har jobbat som ekoåklagare – att möbeljätten “har sluppit undan i årtionden”.

Enligt Den Gröna gruppen har Ikea lyckats undvika att betala nära 1 miljard euro i bolagsskatt under sexårsperioden 2009 till 2014.

“Det är en miljard som borde ha gått till folket, till boenden, skolor och sjukhus. Så det här är ett rakt igenom egoistiskt upplägg”, säger Eva Joly till Dina Pengar.

ANNONS

Göran Grosskopf, professor i skatterätt, och tidigare ordförande i Ikeas ägarstiftelse – han är även familjens Kamprads personlige rådgivare – anser att rättssäkerheten hotas om kommissionen börjar driva in bolagsskatter retroaktivt, skriver Dina Pengar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS