I onsdags drog elpriset i väg mot nytt rekord. ”Anledningen är skenande bränslepriser”, säger elprisanalytiker till TT.

ANNONS

Elpriset slog i taket på onsdagen och noterade nytt rekord, åtminstone i södra Sverige, rapporterar nyhetsbyrån TT på SvD.se.

Den nya pristoppen var 163 öre kWh och det berodde bland annat på mindre vatten i magasinen.

Sammantaget har det regnat mindre i år än tidigare, det är avsevärt torrare än under fjolåret, framgår det.

”Det är ett stort underskott på vatten både i Sverige och Norge”, säger Björn Björnsson, analytiker på elhandelsbolaget Godel, i artikeln och konstaterar att situationen med höga elpriser kännetecknar inte bara Sverige stora delar av Europa just nu.

Flera faktorer är de redan nämnda, som exempelvis mindre blåst drivet även det upp elpriset, som uppges ha varit det högsta någonsin i södra Sverige förra veckan, även jämfört med kalla vinterveckor.

ANNONS
ANNONS

Väntas sticka i väg upp mot 2 kronor

Elområde 4, södra Götaland, har redan nu slagit rekord i elpris efter halva september och även elområde 3, Mälardalen och nedåt, är nära nytt elprisrekord, berättar TT och förklarar alltså att ännu ett nytt rekord hägrar i dag i elomåde 4, 163 öre per kWh, men att priset dessutom beräknas dra i väg till två kronor på morgnar och kvällar.

”Anledningen är skenande bränslepriser”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

De höga elpriserna spås vara kvar i vinter då priserna på gas även är på rekordnivåer, och även oljan och kolet blivit dyrare.

Det här sätter förstås avtryck på elräkningen hos dig som privatperson, den kan bli rejält mycket högre när användningen ökar i kombinationen med skenande elpriser.

Men du kan påverka elräkningen genom att agera, även om din makt är obefintlig när det gäller elpriserna på elbörsen.

ANNONS
ANNONS

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, sade nyligen till DN att det viktigaste för privatpersoner är att se till att ha ett bra elavtal.

”Vare sig man har rörligt eller bundet så ska man jämföra mellan elbolagen och inte bara ta det man alltid haft. Det är enorma skillnader på exakt samma el, och det är väldigt lätt att byta”, förklarade hon, vilket Dagens PS uppmärksammade (se länk nedan).

Läs även: Rekordhögt pris på el väntas fortsätta [Dagens PS]