Elpriset i Sverige är i dag uppe på tioårshögsta och orsaken uppges bland annat bero på köldknäppen i stora delar av landet.

ANNONS

”Det är ganska mycket kallare än normalt, och det drar upp priserna. Vi har tillräckligt med el, men inte i varje stund och då blir marknaden orolig”, säger Lotta Aronsson, prisexpert på elbolaget Eon, till Dagens Nyheter.

Enligt Nordpol, som tidningen hänvisar till, är snittpriset på el i norra Sverige på måndagen 2:40 kronor per kilowattimme.

I södra Sverige är snittpriset ännu högre, 2:71 kronor per kilowattimme, och vissa timmar är det mycket högre än så. Exempelvis drar elpriset i väg senare under eftermiddagen.

Sent i eftermiddag elen ännu dyrare

Mellan klockan 17 och 18 kostar elen över 4:30 kronor per timme i söder.

Elnätet uppges vara ansträngt på grund av det kallare vädret och TT uppger att Svenska Kraftnät bett Karlshamnsverket att vara beredd att dra i gång det oljeeldade kraftverket med två timmars varsel.

ANNONS
ANNONS

Ett elpris som sticker i väg upp enskilda dagar behöver inte betyda en högre än normalt, så vida man har ett rörligt pris, men för den som betalar för sin el per timme blir påverkan mer kännbar, framgår det.

Läs även: Elpriset till rekordnivåer under fredagen [Dagens PS]