Under två första veckorna störtdök kortköpen med 25 procent, exklusive dagligvaruhandeln och apotek, skriver Dagens Industri i måndagens utgåva. Dagens PS publisher Mats Hedberg har tidigare varnat för den här utvecklingen och ser ut att få rätt.

ANNONS

Statistiken om kortköpsraset har tagits fram av Swedbank och den visar att störst nedgång märks bland resebyråer och flygbolag. Där är raset hela 95 procent, framgår det.

Siffrorna baseras på cirka 38 miljoner korttransaktioner per vecka, vilket uppges motsvarar 50 procent av samtliga transaktioner i Sverige. Och när det gäller hushållens kortköp motsvarar dessa ungefär två tredjedelar av den totala konsumtionen från hushållen, enligt artikeln (obs, inloggning krävs).

”Väldigt, väldigt snabb nedgång”

I slutet av mars föll kortköpen med över 30 procent, dagligvaruhandeln och apotek är alltså inte inkluderat i statistiken, och när det gäller två första veckorna i april har kortköpen som nämnts rasat med 25 procent.

”Att två tredjedelar av hushållens konsumtion faller med 25 procent i årstakt är en väldigt, väldigt snabb nedgång som vi inte har sett tidigare. det överträffar allt så långt tillbaka vi har data för hushållens konsumtion”, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom och global chef för makroanalys på Swedbank, till Dagens Industri.

Han omprövar nu den prognos från mars från Swedbank att landets BNP skulle backa med 4,2 procent i år och 3,9 procent nästa år, det var av allt att döma alltför optimistiskt, förklarar han med facit i hand, och mer troligt är att BNP faller 6 procent, bedömer Swedbanks makrokroexpert och tillförordnade chefsekonom, som Dagens PS tidigare intervjuat om helikopterpengar till folket, som Dagens Nyheter var först ut att berätta om.

Pulvriserar Magdalena Andersson BNP-prognos

Dagens PS publisher Mats Hedberg har, med hänvisning till en BNP-prognos, sågat regeringens och finansminister Magdalena Andersson BNP-förhoppningar under rådande pandemi.

Som det är i dag krymper Sveriges ekonomi med 20 procent på årsbasis, framhåller Mats Hedberg och pekar på den aktuella rapporten.

ANNONS
ANNONS

”Jag betalade just min American Express-faktura (ja, några dagar sent), och det brukar vara behäftat med viss ångest. Inte den här gången eftersom den var på endast en tredjedel mot normala beloppet (storleken spelar i detta fall ingen roll) – alltså minus cirka 66 procent.

Om detta sedan justeras med boendekostnader och en del annat så blir det en minskad privatkonsumtion med cirka 40 procent. Alltså långt ifrån Magdalena Anderssons och finansdepartementets prognos”, skriver Hedberg.

Läs hela artikeln: PS Publisher totalsågar Magdalenas prognos [DagensPS.se] »