Det är lätt att tro att det alltid är en god affär att köpa hus. Värdet växer ju på lång sikt? Men det beror faktiskt på.

ANNONS

Med bostadspriserna på den svenska marknaden har valet länge varit enkelt: om du har råd är det en investering att köpa sitt eget hus. Nu sjunker priserna och läget är annorlunda. Men även innan värdeminskningen tog fart var det lätt att glömma husets dolda kostnader.

Grant Cordone, vd för Cordone Capital, skriver i en kolumn för CNBC att det är lätt för husköpare att stirra sig blind på värdeökningen när de köper och sedan säljer ett hus. De kan konstatera att de köpte huset för 100 000 dollar och att de säljer för 200 000 tio år senare. Då är det lätt att tro att man har tjänat hela 100 000 dollar bara på att behålla sitt hem och bo kvar där fram till försäljning. Men då glömmer man något viktigt, skriver Cordone. En av de sakerna är räntan.

”Tio års ränta på 6 procent varje år blir 60 000 dollar Till det kommer två procents fastighetsskatt varje år: 20 000 dollar (i USA reds anm). Fastighetsavgifter på sex procent: 6000 dollar.”

14 procent kvar i vinst

Den total kostnaden före underhåll blir i det fallet 86 000 dollar. Det innebär att avkastningen på din investering för huset landar på 14 procent.

Tar man sedan med underhållet blir det än mindre. Kostnaden för tak, VVS, färg, och annat underhåll kan ligga på minst en procent, och ännu mer i tider med inflation.

Det amerikanska räkneexemplet med 6-procentig ränta stämmer ännu inte överens med hur det ser ut i Sverige, och avgiftsstrukturen är också annorlunda. Men Cordone skriver att det speciellt nu i tider av inflation kan vara bra bra att vänta med att köpa det där drömhuset.

Köpa hus bir dyrt vid inflation

”Köp bara när du har tillräckligt med inkomst, vare sig den är passiv eller aktiv”, skriver han. Om du inte tjänar tillräckligt mycket pengar så kommer du inte heller tjäna på att äga ditt hem. Det kan du däremot finna att du har gjort om du gick in med tillräcklig kontantinsats från början. Men om du inte aktivt hyr ut fastigheter som du äger kommer du alltid att vara beroende av att en köpare vill betala mer än vad du gjorde för din fastighet.

ANNONS
ANNONS

”Köp bara när du hittar en riktigt fin fastighet som säljs under sitt värde, har råd att betala kontant och är 99 procent säker på att det finns en lönsam väg ut ur ägandet”, skriver Cordone.

”I bästa fall är ett hem ett ställe att kalla sitt eget, och det kan ge stabilitet. Men om ditt mål är att generera intäkt, finns det så många andra alternativ, till exempel aktiemarknads- eller kommersiella fastighetsinvesteringar.”

Läs också:

Bostäder hyrs ut när säljare avvaktar [Dagens PS]