Fem aktier som historiskt spöat börsen de senaste åren. Kolla här.

ANNONS

Den starka decembermånaden på börsen brukar vara särskilt gynnsam för de som sitter med aktier i Wallenstam, Securitas, NCC och Intrum Justitia. Det konstaterar Dagens industri i måndagsutgåvan.

De fyra företagen framstår som de säkraste korten bland storbolagen sett till en tioårsperiod, visar en genomgång.

”De har överträffat börsens OMXSPI-index under nio av dem”, skriver Di.

Samtidigt är inte något av bolagen den bästa decemberaktien, mätt i kursutveckling. Det är Kungsleden som stigit i genomsnitt med tio procent under 2007 och 2016.

”Att det är ett fastighetsbolag är ingen slump. Fem av de tio främsta börsvinnarna under december är det. Tre är dessutom byggbolag, JM, NCC och Peab som också är fastighetsberoende. De två andra är krigsmaterielkoncernen Saab och spelbolaget Betsson”, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Som skäl till varför dessa företag brukar gå bra anger Di ett antal faktorer, däribland återköp (Wallenstam och JM köpte förra året tillbaka aktier för 6 respektive 4 procent av handeln i bolagens aktier), och utdelningar där placerarna positionerar sig inför vårens utdelningssäsong.

På andra delen av vågskålen finns Fingerprint Cards som bara slagit börsen under två av de senaste tio åren. Tele 2 och Millicom har gjort det endast under tre.