Det våras INTE för elpriset

Uppdaterad: 12 apr. 2018Publicerad: 12 apr. 2018
Kabelföretag högintressanta för investerare efter (Foto: TT)
Företag som kan dra högspänningskabel under havsytan kan göra balansen mellan tillgång och efterfrågan på el lättare. (Foto: TT)

Trots att våren nu tycks kommit till Sverige så ligger elpriset fortsatt högt.

ANNONS
ANNONS

Under förra veckan hamnade snittpriset på 42 öre per KwH, vilket är 2 öre lägre än för mars. Priset höjs på grund av en försening av vårfloden, uppger elhandelsbolaget Bixia.

“Nivån i vattenmagasinen har minskat i snabb takt vilket beror på att vårfloden är kraftigt försenad till följd av det kalla och torra vädret. Samtidigt har vi vissa begränsningar i ledningarna mellan Sverige och Tyskland vilket minskar möjligheterna till import av billigare el från vindkraft och solkraft. Så trots det mildare vädret är elpriset fortfarande på en relativt hög nivå på den nordiska elbörsen Nordpool”, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia, i en kommentar.

Nästa vecka beräknas temperaturen stiga ytterligare och det blir fortsatt ganska torrt väder. Tillrinningen i vattenmagasinen väntas emellertid inte komma igång i någon större omfattning även om det mildare vädret snabbar på processen något.

“Vi beräknar att elpriset under nästa sjunker till cirka 39 öre per kWh, vilket är högt för årstiden”, säger Matina Rosenberg.

ANNONS
ANNONS
Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire