ANNONS

Källan vill vara anonym och pratar om Nordeas hot om utlandsflytt av huvudkontoret. Storbanken skulle drabbas hårdast av regeringens aviserade, höjda bankavgifter till den så kallade resolutionsreserven, som DagensPS i flera artiklar berättat om.

Enligt källan, som vill vara anonym, vinner ingen part på den här processen.

Nordeas ordförande Björn Wahlroos. (Foto: TT)
Nordeas ordförande Björn Wahlroos. (Foto: TT)

”Varken Nordea eller regeringen kan vänta sig någon uppsida (…). Det finns bara förlorare”, säger källan till SvD Näringsliv.

Flera bedömare som tidningen talat med drar samma slutsats. Men det är svårt att få dem att uttala sig offentligt.

”De flesta makthavare inom finans eller PR har kopplingar till någon av de fyra storbankerna och vill därför inte låta sig citeras. Det förklarar också, enligt SvD:s källor, varför det är så tyst om konsekvenserna av Nordeas flytt”, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

Finansminister Magdalena Andersson (S), som är den ytterst pådrivande i frågan om höjda bankavgifter, har sagt att en Nordeaflytt utomlands kan få positiva effekter för skattebetalarna, vilket finansmarknadsminister Per Bolund (MP) senare försökte tona ned, vilket DagensPS också berättat.

Enligt Magdalena Andersson minskar dock ”risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch”, har hon uttalat.

Samtidigt kan en flytt av Nordeas huvudkontor leda till diskussioner internationellt, skriver SvD, om vad Sverige har för företagsklimat.

Paul Ronge, mångårig PR-konsult, jämför med stormen som bröt ut för 20 år sedan när Ericsson hade flyttplaner.

”Det blev ett jäkla liv och otroligt negativt för Ericsson och det negativa PR-värdet riskerar förstås att bli jättestort för Nordea. Det är en stor bank för vanligt folk. Om man dessutom gör det efter utpressning kan det slå över i dålig PR”, säger Ronge till Svenskan, som även talat med Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson, och han ser inga tecken på att regeringen tänker ändra sig – om Nordeas flytthot innan något beslut är fattat nu varit ämnad för att pressa fram en omsvängning.

ANNONS
ANNONS

Kontentan av resonemangen är alltså att alla förlorar på det som nu pågår, dels kommer Nordeas ordförande Björn Wahlroos att konfronteras med ”besvikna kunder”, dels riskerar Magdalena Andersson att reta upp näringslivet, slår SvD fast.

MISSA INTE: Utlandsflytt jackpot för Nordea [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Finansministern: Bra om Nordea flyttar [DagensPS.se] >