Dagens PS

Därför behöver du inte oroa dig för bolånet

Grönt ljus för bolånet? SBAB menar att svenskarnas bolån kan hantera mycket mer än vi tidigare trott
Grönt ljus för bolånet? SBAB menar att svenskarnas bolån kan hantera mycket mer än vi tidigare trott (Foto: Anders Wiklund/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Skulder är den enskilt största risken i svensk ekonomi, hävdar Riksbanken. En sanning med modifikation, menar en ny rapport. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det har varit något av ett mantra att det finns stora samhällsekonomiska risker med hushållens samlade bolåneskulder i Sverige”, skriver Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i Dagens Nyheter

Men trots tidigare varningar visar SBAB:s rapport att svenskarnas bolån är betydligt mer robusta mot ekonomiska störningar än vad många tidigare trott.

Ingen anledning till oro

Enligt rapporten ligger det genomsnittliga bolånet i Sverige på 1,3 miljoner kronor. Hela 60 procent av hushållen har dessutom inga bolån alls. 

Av de 40 procent som faktiskt har ett bolån, är det bara 14 procent som har ett bolån över 2 miljoner kronor.

8 av 10 hushåll kan dessutom hantera ett prisfall på bostadsmarknaden på upp till 30 procent utan att lånen överstiger bostadens värde.

ANNONS

Senaste nytt

Samband mellan bolån och inkomster

“Bland nya bolånetagare finns absolut en del mycket högt skuldsatta hushåll, men det gäller inte för majoriteten av Sveriges befintliga bolånetagande hushåll”, säger Boije i ett pressmeddelande

Rapporten visar att att det finns ett starkt samband mellan bolåneskulder och inkomster. 

ANNONS

Höga bolån är ofta kopplade till höga inkomster, vilket minskar den ekonomiska risken. 

“Höga bolån är ovanliga i åldersgruppen från 65 år och uppåt. Det innebär att lånen i hög utsträckning har betalats av innan pensioneringen, då inkomsten normalt också sjunker kraftigt”, säger Boije. 

Används inte till konsumtion

Dessutom har det visat sig att väldigt få hushåll använder sina bolån för konsumtion. 

Endast 7 procent av bolånetagarna har använt sina bostadslån för annat än boendekonsumtion, vilket motsvarar knappt 3 procent av alla hushåll i Sverige.

“I flera år har bland annat Riksbanken hävdat att höga bolån kan sänka den svenska ekonomin. Det har inte hänt, och inget talar för att det finns fog för larmen”, skriver Boije och tillägger: 

“Sett till att 40 procent av hushållen har bolån över huvud taget, och att endast 7 procent av dessa har belånat bostaden för ren konsumtion – är riskerna för samhället med bostadsbelånad ”överkonsumtion” knappast något att oroa sig över”.

Läs också:

Så kan du hantera ekonomisk stress. Dagens PS

ANNONS

Bra drag på bostadsmarknaden – trots minskad optimism. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]