Danske Bank spår dämpade bostadspriser i Norden framöver. Det framgår i en analys från banken över bostadsmarknaden i Norden.

ANNONS

I både Sverige och Danmark har bostadspriserna exploderat under pandemin.

I Finland har bostadsmarknaden inte upplevt samma prisrally på bostäder.

Finland har heller inte lika många hushåll som hukar under skulder som Sverige och Danmark, enligt Danske Banks analys som bland annat återges av Finwire.

Danskarna mest skuldsatta

Banken konstaterar att skuldsättningen är högst i Danmark men att alla nordiska länder är pressade och måste få bukt med de skenande skulderna bland hushållen.

För att åstadkomma det måste det till regelverk som även minskar stabilitetsriskerna, enligt analysen från Danske Bank

I dagsläget uppges Sverige och Norge ha hårdast regler. I Finland finns däremot inget amorteringskrav, vilket Sverige återinför 31 juli efter den tillälliga pausen under pandemin.

Ingen direkt prisnedgång i sikte

När det gäller ränteavdrag finns det i samtliga nordiska länder. Finland har dock det lägsta ränteavdraget, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Om vi håller till Sverige ser Danske Bank alltså en avmattning av prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Danske Bank ser dämpade bostadspriser. Däremot ser banken ingen direkt ingen prisnedgång om inte skatteförslag/reformer införs som påverkar bostadspriserna negativt, alternativt att börsen kraschar.

Läs även: Ingen sommarstiltje på Sveriges bostadsmarknad [DagensPS.se] »