Villamarknaden är fortsatt stark men generellt minskar säljarens övertag på bostadsmarknaden, enligt Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån som undrar om det inte är dags att sälja villan innan priset går ner.

ANNONS

Till SvD säger han att siffrorna som kommit in ”helt klart” visar att bostadsmarknaden börjar dämpas.

Medan analysföretaget Valueguards siffror för första halvan av augusti visar att marknaden för bostadsrätter fortsätter upp, åtminstone i Stockholm och Göteborg, ger en undersökning av Fastighetsbyrån bilden av att bostadsmarknaden svalnat.

Fastighetsbyråns undersökning är gjord bland 418 mäklare i landet, framgår det.

Mer dämpade förväntningar

”Man kan se det som att vi har haft en extrem period på bostadsmarknaden med villapriser som gått upp 20 procent på ett år. Förväntningarna framåt är mer dämpade”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, till tidningen.

Pandemieffekten börjar klinga av, det är av orsakerna till att bostadsmarknaden nu slår av på takten där säljarnas fördel minskar.

”I den senaste mätningen blev snittet 6,87, vilket kan jämföras med 7,54 när mäklarna tillfrågades i juni. I april var siffran 7,72 – ännu mer till säljarnas fördel”, skriver Svenska Dagbladet.

Fortfarande är det relativt få objekt ute på villamarknaden, vilket gör att villamarknaden är fortsatt stark.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt spås även villapriserna snart gå ner, vilket gör att rådet från Engström till dig som ska sälja huset är att ”skynda på försäljningen”. Så hur gör du – dags att sälja villan?

Läs även: Analys: Nu hotar ”skarp inbromsning” av boprisrallyt [Dagens PS]

Läs mer: Boprisrallyt fortsätter – oroar FI [Dagens PS]