Fenomenet med skenande bostadspriser i kristider är inget nytt, konstaterar Di och höjer i en analys varningsflagg för en ”skarp inbromsning” av boprisrallyt.

ANNONS

I närmare 30 år har de svenska bostadspriserna till mångas förvåning rusat, skriver tidningen och konstaterar att intensiteten i prisutvecklingen ökat i pandemin, precis som under den globala finanskrisen 2008.

”Sedan finanskrisen har bostadsprisförändringarna i årstakt vid två korta tillfällen nått nästan samma toppfart som under coronakrisen: 2010 och 2015. Bägge perioderna följdes av snabb inbromsning, och med ungefär två års eftersläpning också en sättning med sjunkande priser”, skriver Dagens Industri.

Mäklarna enda vinnarna

Data som kommit in visar att prisoptimismen störtdykt under sommaren och flera faktorer som Di pekar på i sin analys talar för att en ”skarp inbromsning” snart slår mot boprisrallyt.

”Det exploderande gapet mellan bostadspriser och inkomster testar taket för spekulanternas köpkraft, särskilt i storstäderna”, heter det bland annat.

Och att ”hösten på bostadsmarknaden kommer tidigt i år”.

Sammanfattningsvis gör vikande prisförväntningar, en sjunkande hemmasittartrend efter pandemin, ökat utbud av bostäder till salu, mer fart i bostadsbyggandet, högre räntor och återinfört amorteringskrav att en kraftig sättning inom kort väntar svensk bostadsmarknad, enligt Di som menar att de flesta borde välkomna det mer normala läget då mäklarna i stort sett är de ”enda riktiga vinnarna på historiska prislyft”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Augusti rivstartar på svensk bostadsmarknad [Dagens PS]

Läs även: Fortfarande omvända världen på svensk bostadsmarknad [Dagens PS]