Dagens PS

Chocken: Så många vill gå i pension i förtid

180 000 tjänstemän vill gå i pension i förtid
Fler blir kvar på kontor och andra arbetsplatser med bättre arbetsmiljö och lägre arbetsbelastning, konstaterar TCO i en ny rapport. (Foto: Tim Aro/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 nov. 2024Publicerad: 08 nov. 2024

TCO presenterar nu en ny rapport om tjänstepersoner, pension och hälsa. Dålig arbetsmiljö gör att oväntat många vill gå i pension tidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

TCO, Tjänstemännens centralorganisation, organiserar landets tjänstepersoner och har drygt 1,2 miljoner medlemmar.

Nu kommer organisationen med en ny rapport om medlemmarnas förväntningar på pensionen och eventuell vilja att arbeta längre.

Dålig arbetsmiljö

Rapporten fokuserar på tjänstepersoner i åldern 50-67 år, som planerar och vill gå i pension före riktåldern av arbets- eller hälsoskäl.

Det tydliga beskedet är att dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning är de vanligaste skälen till att tjänstepersoner vill gå i pension tidigare.

Totalt visar rapporten att 180 000 tjänstepersoner önskar en tidigare pension – fördelat på kön 113 000 kvinnor och 67 000 män.

Om dessa i stället arbetade ett år extra skulle det ge ett tillskott till arbetskraften på cirka 150 000 helårs- och heltidstjänster den närmaste 10-15-årsperioden, påpekar TCO.

ANNONS

Senaste nytt

Dubbelt drabbade

Kvinnor kan bli dubbelt drabbade, menar TCO.

ANNONS

”Kvinnor är överrepresenterade, genom att de i hög utsträckning arbetar i verksamheter och yrken där det finns omfattande brister och risker i arbetsmiljön, bland annat i kontaktyrken inom vård, skola och omsorg. Kvinnor kan därför bli dubbelt drabbade”, skriver man i rapporten.

”Dels av en dålig arbetsmiljö under sitt yrkesliv, vilket gör att många inte orkar jobba hela vägen till pension, dels av den tuffa ekonomiska situation som följer av att de går i pension tidigare”.

”Måste tas på allvar”

”Detta är en varningssignal som måste tas på allvar”, skriver TCO-ordföranden Therese Svanström i en debattartikel.

”Vi kan aldrig acceptera att dessa kvinnor som redan bär en tung börda i arbetslivet, dessutom ska behöva oroa sig för sin framtida ekonomi som pensionärer”.

Läs mer:

Flera risker med en tidig pension. Dagens PS

Pensionen: Så får du pengarna att räcka längre. Dagens PS

Så gör 28 000 svenskar: Får garantipension trots hög pension. News55

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]