Arbetsmarknaden sägs ha drabbats av en flykt från jobben av människor som ändrar sina prioriteringar i pandemins tidevarv, enligt teorin om ”den stora uppsägningen”. Men stämmer det verkligen? 

ANNONS

Teorin som kallas ”The great resignation” (den stora uppsägningen) går ut på att folk kommer inte stå ut med dålig lön eller dåliga villkor på lågstatusjobb, medans människor som har högstatusjobb har tröttnat på att arbeta långa dagar.

Under pandemin har jobbet blivit mindre viktigt, vissa har blivit latare, andra vill provat något nytt, och pengar är mindre önskvärt om man ändå inte kan spendera dem – och ett enklare liv kan också ge glädje.

Kulturellt skifte – eller?

Människor i lågstatusjobb kommer inte längre att stå ut med dålig lön eller dåliga villkor, medan tjänstemän hånar tanken på att arbeta långa dagar. Vissa människor har blivit latare eller mer berättigade; andra vill prova något nytt; andra önskar pengar mindre eftersom de har insett glädjen med ett enklare liv. Ett stort kulturellt skifte är på gång. Eller? Alla är inte så säkra.

”Detta ska leda till en tsunami av uppsägningar och avhopp. Det finns dock en hake: teorin har få hårda bevis som stödjer den”, skriver The Economist.

Tidningen skriver att det visserligen är sant att i USA är det fler som sagt upp sig än någonsin (4,4 miljoner i september), och i Storbritannien var det fler än någonsin som bytte jobb i det tredje kvartalet (400 000).

Kan ha enklare förklaringar än ”stora uppsägningen”

Men i resten av den rika världen är trenden inte lika tydlig. Arbetskraften är cirka tre procent lägre i den rika världen än vad The Economist hade förväntat sig utan pandemin – men det betyder inte att folk säger upp sig.

I Japan är antalet arbetslösa som sagt upp sig på sitt tidigare jobb nära den lägsta någonsin. I Kanada är det färre som slutat på grund av missnöje lägre än före pandemin. Siffrorna för Nya Zeelands arbetsmarknad är inte anmärkningsvärda alls, och i EU är flödena från arbetskraften till fritid lägre än före pandemin, skriver The Economist.

ANNONS
ANNONS

Tidningen antyder att förändringarna på arbetsmarknaden dessutom kan ha betydligt enklare förklaringar – som att den stora mängden lediga jobb gör att människor känner sig mer trygga med att kunna säga upp sig, även om de inte vantrivs på jobbet. De avfärdar hur som helst teorin om ”den stora uppsägningen” som en myt.i väntan på rejäla bevis.

Läs även: Het arbetsmarknad – tre nya jobb för varje uppsägning [Dagens PS]