Dagens PS

BRF-kris: Kostnaderna fortsätter skena

bostadsrätt
Kostnaderna fortsätter att öka för landets bostadsrätter. Nu väntar man in en räntesänkning. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Ökade räntekostnader och dubblade elkostnader. Så avslutade svenska bostadsrättföreningar 2023 i väntan på räntesänkningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SBC är Sveriges bostadsrättscentrum och AB är landets största fristående företag inom förvaltningstjänster för bostadsrätter.

Med 102 år på nacken har man ett brett perspektiv när man nu konstaterar att landets bostadsrättsägare har en tuff vardag.

Under fjolårets sista kvartal fortsatte utgifterna att stiga, enligt företagets BRF-index.

Kostnaderna för el mer än fördubblades och trots att styrräntan lämnades oförändrad i november har räntekostnaderna ökat för landets bostadsrättsföreningar.

I väntan på räntesänkningar fortsätter tidigare höjningar att slå mot de boende, menar SBC.

Fortsatta kostnadsökningar

Kostnaderna fortsätter nämligen att växa. Sista kvartalet 2023 ökade kostnaderna för den genomsnittliga bostadsrättsföreningen 11,6 procent.

Totalt har kostnaderna stigit 24,1 procent de senaste två åren.

ANNONS

I sammanfattning låg kostnaderna för en genomsnittlig bostadsrättsförening på 792 084 kronor under sista kvartalet 2023.

En genomsnittlig förening på 4 834 kvadratmeter betalar över 2 600 000 under ett år.

ANNONS

Senaste nytt

”Omskakande år”

”Det har varit ett omskakande år på många sätt för bostadsrättsföreningarna, inte minst ekonomiskt. Ränteökningarna har fortlöpt och trots att Riksbanken lämnade räntan oförändrad i slutet av året, betyder det tyvärr inte att effekterna slutar märkas av”, säger SBC:s Markus Pålsson.

”Många föreningar har tvingats höja avgifter eller rucka på underhållsplanen, vilket kan resultera i höga drift- och underhållskostnader samt försäkringspremier framöver. Vår rekommendation är att alltid utgå från driftkostnader, kapitalutgifter och slitage när budgetering ska göras, för att inte få oväntade kostnader framöver”, tillägger han.

Räntan tynger

Precis som under övriga delen av året är räntan den största posten. Efter oförändrat räntebesked från Riksbanken i november blev ökningen jämfört med föregående kvartal dock betydligt lägre än hur det sett ut tidigare under 2023.

”Många kostnader beslutas i början av varje år, vilket innebär att vi kommer se ännu större förändringar under första kvartalet 2024. Att elkostnaderna tar en större del av budgeten under vinterhalvåret är såklart helt naturligt, men tacksamt i år är att de håller sig på lägre nivåer än vintern 2022-2023”, avslutar Markus Pålsson.

ANNONS

Då kan du bli blåst på bostadsrätten – Dagens PS

Nu stiger bostadspriserna – eller ? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS