”Den som vill att pengarna går in i nya friska fondval gör bäst i att agera nu.”

ANNONS

aktieinvest-sponsorbanner

Det skriver Frida Bratt på SvD Näringsliv i en analys och berättar att deadline för att göra fondbyten på PPM:s hemsida går ut i morgon, torsdag den 7 december.

Den som vill byta fonder efter det får finna sig i att stå i kö. Själva bytet genomförs sedan när de nya pengarna kommit in på spararnas konton i premiepensionen, vilket alltså sker nu i december.

Det handlar om nästan 40 miljarder kronor.

Rådet från SvD:s skribent för dig som planerar att byta upp dig till nya, friska fonder är att undvika genvägar och att se till att det finns  ”en viss risk” i denna del av pensionssparandet.

Breda, globala indexfonder brukar, enligt analysen, vara ett klokt val eftersom exponeringen då sker mot världens aktiemarknader.

ANNONS
ANNONS

För dig som vill investera på hemmaplan rekommenderas SPP Aktiefond Sverige, som är ”en indexfond som investerar i betydligt fler bolag, 60–80 stycken, som kostar 0,16 procent i systemet”.

Didner&Gerge Aktiefond, som uppges ha en kraftigt rabatterad förvaltningsavgift, rekommenderas också av SvD-kolumnisten, som även lyfter fram Swedbank Robur Access Europe, som uppges kosta 0,16 procent och som alltså placerar i Europa.

I övrigt är råden att krydda med tillväxtmarknader, där nämns Länsförsäkringar Global indexnära, SPP Tillväxtmarknad Plus och SPP Emerging Markets SRI och Didner & Gerge Småbolagsfond.

Slutligen är tipset att inte glömma att jämföra fondernas avgifter med deras prestationer i förhållande till snittet.

”Titta på fondens aktiva risk (”tracking error”) för slippa köpa en för dyr fond som kostar som en aktivt förvaltad men bara följer index. Enligt Aktiespararnas tumregel bör fondens tracking error ligga över 4 om fonden ska anses vara aktiv på riktigt. Måttet finns i fondens hel- och halvårsrapport.”

Kolla också att den aktiva delen är över 60 procent i fonden – annars är den inte att betrakta som aktiv, enligt Aktiespararna, heter det i Svenska Dagbladet.

Läs mer från PS Sparande nedan:

ANNONS
ANNONS

Åtta gånger pengarna med smart strategi [Aktieinvest Fonder] >

”Inga varningsflaggor” i lovande aktiedebut [DagensPS.se] >

Dagens tips: Här ska du klippa till [DagensPS.se] >

Spartips till alla 70-, 80- och 90-talister [DagensPS.se] >

Tung myndighet larmar: Maximal risk för börsras [DagensPS.se] >